Dynamis: ‘Makelaar werkt met realistischer woningprijzen’

Sinds 2013 is het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt fors toegenomen, maar deze stijging vlakt nu af. De aangepaste financieringsregels met ingang van 1 januari 2015 liggen hier mogelijk aan ten grondslag.

Sinds 2013 is het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt fors toegenomen, maar deze stijging vlakt nu af. De aangepaste financieringsregels met ingang van 1 januari 2015 liggen hier mogelijk aan ten grondslag.

Dit blijkt uit de vierde kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten 2014 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars, die donderdag 15 januari verschijnt.

Het aantal verkochte woningen was in de voorbije drie maanden groter dan het aantal nieuw in de verkoop geplaatste objecten. Dit heeft een dalend aanbodcijfer tot gevolg. Verder geven een dalend aanbodcijfer en een toename in het aantal verkopen een betere marktverhouding aan. Regionaal zijn echter nog altijd grote verschillen waarneembaar. Met name in de Randstad is, door onder andere een groeiend aantal inwoners en relatief minder beschikbare woningen, sprake van een krappere woningmarkt. In het oosten en noorden van Nederland is sprake van lagere bevolkingsgroei of zelfs krimp, waardoor vraag en aanbod vaak verder uit elkaar liggen. Het topsegment, vanaf € 500.000, heeft het nog altijd moeilijk. Door de verplichte aflossing bij een (nieuwe) hypotheek zijn de maandlasten hoger, en dit drukt het budget.

Verkopen
Door het jaar heen neemt het aantal verkopen per kwartaal toe. Voorheen noteerde het derde kwartaal traditiegetrouw een dip in het aantal verkopen, veelal vanwege de zomermaanden. Sinds 2013 is deze trend doorbroken. In heel 2014 is veel gebruik gemaakt van de schenkingsvrijstelling van € 100.000, wat heeft bijgedragen aan een forse toename in het aantal verkopen. Ook de lage hypotheekrente heeft een positief effect. Naar verwachting neemt het aantal verkopen in het eerste kwartaal van 2015 af ten opzichte van het vierde kwartaal van 2014. Wel wordt verwacht dat het aantal verkochte woningen in de eerste drie maanden van 2015 hoger is dan in dezelfde periode een jaar geleden. Naar verwachting worden woningen sneller verkocht, aangezien vraagprijzen dichterbij de marktwaarde liggen. De makelaar speelt hierin een belangrijke rol, door woningeigenaren te voorzien van een realistische marktprijs.

Verkoopprijzen
Het verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs is opnieuw gedaald. In het vierde kwartaal van 2014 zit er 4,3% verschil tussen de mediane vraagprijs en de mediane transactieprijs. Wanneer dit wordt vergeleken met het derde kwartaal, is sprake van een daling van 0,2 procentpunt. De kleinere onderhandelingsruimte geeft aan dat de vraagprijzen realistischer zijn geworden. Voor het eerste kwartaal van 2015 wordt een lager verkoopaantal verwacht en een hoger aanbodcijfer dan in het kwartaal ervoor. De verkoopprijzen stijgen naar verwachting licht, aangezien wordt verwacht dat het aantal verkopen in de eerste drie maanden van 2015 ten opzichte van vorig jaar stijgt.