Colliers: Impact wetsvoorstel op woningbeleggingsmarkt is groot

Het nieuwe woonwaarderingsstelsel vormt een volgende hervorming van de woningmarkt. De impact hiervan zal groter zijn dan eerder genomen maatregelen.

Het nieuwe woonwaarderingsstelsel vormt een volgende hervorming van de woningmarkt. De impact hiervan zal groter zijn dan eerder genomen maatregelen.

De interesse bij beleggers voor woningcomplexen is in 2014 losgebarsten. Dankzij nieuwe regels en een op gang komende woningmarkt is er fors geïnvesteerd en zijn ook buitenlandse partijen toegetreden.

In de eerste drie kwartalen van 2014 is het beleggingsvolume in woningen al ruim hoger dan in de zeven voorgaande jaren. Met € 1,7 mrd heeft het een aandeel van bijna 30% in het totale beleggingsvolume in vastgoed. De verhoogde vraag wordt veroorzaakt door aan de ene kant de gedaalde verkoopprijzen van woningen met stijgende huurprijzen in de afgelopen jaren. Aan de andere kant biedt het huidige overheidsbeleid aanzienlijke ruimte om de huren verder te verhogen.

Een grote kentering ten opzichte van voorgaande jaren is de toetreding van buitenlandse beleggers op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt. In 2014 komt meer dan de helft van het beleggingsvolume op naam van Duitse en Angelsaksische partijen, voornamelijk grote portefeuilles aangezien deze partijen slechts goed zijn voor 7% van het aantal transacties. In de jaren hiervoor was de woningmarkt een bijna exclusief binnenlandse aangelegenheid.

Het nieuwe woonwaarderingsstelsel (WWS) voor gereguleerde woningen moet, onder voorbehoud van parlementaire goedkeuring, medio 2015 ingaan. De attractiviteit van de woning wordt meegenomen door een deel van de huurprijs te baseren op de WOZ-waarde van de woning. Voorheen werd dit door zogenaamde schaarste- en woonomgevingspunten gedaan. Dit kan een forse impact hebben op beleggers met veel bezit in ‘voormalig’ schaarste gebieden. Voor een woningcomplex gelegen in een schaarste gebied met een lage WOZ-waarde zal de maximum huurprijs dalen. Dit betekent minder huurinkomsten en daardoor ook een daling van de waarde van het woningcomplex. Wel kan dit systeem ook voor een stijging van de maximum huren zorgen en dus een waardestijging.