WP Carey koopt Rabobank kantoor Eindhoven

De Amerikaanse belegger WP Carey koopt het nieuwe kantoor van Rabobank in Eindhoven. Het 28.000 m² grote gebouw wordt ontwikkeld door OVG.

De Amerikaanse belegger WP Carey koopt het nieuwe kantoor van Rabobank in Eindhoven. Het 28.000 m² grote gebouw wordt ontwikkeld door OVG.

In Eindhoven hebben zowel de lokale bank als een onderdeel van Rabobank Nederland onderdak. Rabobank Nederland maakt haar kantoor aan Fellenoord in Eindhoven klaar voor de toekomst. Op de huidige locatie, waar Rabobank al 40 jaar zit, maakt de hoogbouw gefaseerd plaats voor een nieuw, duurzamer kantoor van 28.000 m². De herontwikkeling van de bestaande kantoorlocatie (in totaal 60.000 m²) wordt in opdracht van Rabobank Nederland uitgevoerd door OVG Real Estate, aanvankelijk samen met MAB Development. Die stapte echter juli vorig jaar uit het herontwikkelingsproject.

Het nieuwe kantoor dat WP Carey na de oplevering in handen krijgt, biedt 1500 werkplekken voor circa 2000 medewerkers en 544 parkeerplaatsen. Ook is er een breed aanbod aan faciliteiten, variërend van concentratieplekken tot ontmoetingsplekken, en van ruimtes voor vergaderingen tot ruimtes voor presentaties, workshops en ontwikkeling.

Het gebouw is ontworpen met meerdere huurders in gedachte. Zo is elke vloer op te delen in vier onafhankelijke units en zijn er twee ingangen. Vanuit de twee kernen in het gebouw is toegang tot elke vloer. Dit maakt het extra aantrekkelijk als beleggingsobject voor WP Carey. Het wordt ondergebracht in CPA 18 Global, een van WP Carey’s 'non-traded REIT's', een belastingvriendelijke beleggingsvehicle naar Amerikaans recht.

Jan-Hein Lakeman, directielid bij OVG Nederland: 'Gedurende het afgelopen jaar is het aantal beleggers dat geïnteresseerd is in dit type product toegenomen. Dit betreft zowel reeds in Nederland actieve beleggers, alsmede nieuwe toetreders. WP Carey heeft een uitstekend track record, vooral als lange termijn belegger. Wij zijn zeer tevreden over de professionaliteit en voortvarendheid waarmee men deze aankoop heeft afgerond.'

De herontwikkeling van het nieuwe regionale hoofdkantoor van Rabobank vindt gefaseerd plaats. De eerste fase omvatte de sloop van de hoogbouw van het voormalige Rabobank kantoor, welke reeds is afgerond. De medewerkers van de Rabobank zijn in de tussentijd in de laagbouw gehuisvest. De planning is dat het nieuwe kantoor van de Rabobank op Fellenoord begin 2017 gereed komt. Vervolgens zal het worden ingericht en kunnen de medewerkers naar verwachting medio 2017 het pand betrekken.

CPA18 Global is in deze transactie juridisch, fiscaal, technisch en commercieel geadviseerd door respectievelijk Nauta Dutilh (David van Dijk), Deloitte (Jan Verbaan), DTZ (John Konijn) en Victoros (Ward Stoker) in samenwerking met Meijs Makelaardij (Marcel Meijs). Het transactieteam van OVG Real Estate werd juridisch begeleid door AKD (Julian Versmissen) en fiscaal door PwC (Clarinca van Veelen en Jeroen Eelink Schuurman).