Vergrijzing slecht voor perifere centra

In 2040 zal Nederland 4,1 mln 65-plussers hebben, momenteel zijn dat er 2,3 mln. De grijsaards zullen niet zozeer vanwege hun aantal invloed hebben op het Nederlandse winkeloppervlak, maar met name vanwege hun verbeterde financiële positie. Gepubliceerd in PropertyNL Magazine, 16 november 2005

In 2040 zal Nederland 4,1 mln 65-plussers hebben, momenteel zijn dat er 2,3 mln. De grijsaards zullen niet zozeer vanwege hun aantal invloed hebben op het Nederlandse winkeloppervlak, maar met name vanwege hun verbeterde financiële positie.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine, 16 november 2005


Dat is althans de mening van de Stec Groep, die ten behoeve van het 10-jarig jubileum van de IVBN het rapport ‘Vastgoedmarkt en vergrijzing’ uitbracht. Gezien het winkelgedrag van de ouderen, zal de vergrijzing nieuwe impulsen geven aan buurtwinkelcentra en stadsdeelcentra. Ze zijn veiliger, gemakkelijker en bereikbaarder dan veel binnensteden en grootschalige winkelcentra in de periferie.
De detailhandelsbestedingen van de ouderen zullen in de toekomst sterk groeien: ligt de inkomenspositie van de ouderen momenteel gemiddeld 25% lager dan die van huishoudens jonger dan 65 jaar, rond 2020 zal dit verschil afgenomen zijn naar 7%. Bovendien neemt ook het aandeel van ouderen in het Nederlandse besteedbare inkomen toe.
Met de vergrijzing, neemt het aantal jongeren als aandeel van de bevolking af. De schaarste aan werknemers zal leiden tot stijging van de lonen, wat betekent dat de arbeid hoogwaardig zal moeten zijn om voldoende toegevoegde waarde te kunnen genereren. Op basis daarvan verwacht de Stec Groep meer kantoorwerkgelegenheid, hoewel de groei niet zo sterk zal zijn als in de laatste decennia. De kantoren zullen overigens wel aantrekkelijk moeten zijn: ruimte zal worden ingezet als wapen in de strijd om de schaarse werknemer. GK