Woningmarkt Noord-Holland loopt in vierde kwartaal als een tierelier

In de laatste drie maanden van 2020 zijn ruim 11 duizend woningen verkocht in Noord-Holland, dit is het hoogste aantal in vier jaar.

Dat blijkt uit het rapport Sprekende cijfers Q4 2020 dat Kuijs Reinder Kakes elk kwartaal in samenwerking met Dynamis publiceert.

In Amsterdam is zelfs sprake van een verkooprecord. In totaal wisselden in de gemeente maar liefst 3.330 woningen van eigenaar. Hiermee is het voormalige record van 3300 verkopen uit het tweede kwartaal van 2016 overtroffen. Het verkooprecord komt met name voort uit de hoge dynamiek in het middensegment. Niet eerder werden in de oppervlakteklasse 80 tot 120 m² zoveel woningen verkocht.

In het vierde kwartaal van 2020 zijn in de provincie ruim 10 duizend bestaande woningen te koop gezet. Dit zijn bijna 1200 woningen meer dan in het laatste kwartaal van 2019. De coronacrisis resulteert derhalve nog steeds in extra aanwas van aanbod.

Ondanks de extra aanmeldingen heeft de hoge verkoopdynamiek geresulteerd in een forse afname van het aanbod. Per 1 januari 2021 kunnen woningzoekers in de provincie slechts kiezen uit 6600 woningen, dit zijn maar liefst 2300 woningen minder dan drie maanden eerder.

Binnen de provincie bestaan enorme verschillen in woningprijzen. Kopers in Den Helder betalen gemiddeld € 2.060 per vierkante meter woonruimte, terwijl de meterprijs in Amsterdam dit kwartaal de grens van € 6500 heeft overschreden. De prijsverschillen zijn lichtelijk aan het afnemen, doordat de goedkopere woonlocaties bezig zijn met een inhaalslag. Zo zijn in de regio’s IJmond (15%) en Kop van Noord-Holland (13%) forse prijsstijgingen genoteerd, terwijl de prijzen in de regio’s Amsterdam en Haarlem inmiddels minder sterk toenemen.