Wisselcolumn Roland Verniers: Technologie blijft mensenwerk

Technologie wordt steeds meer geïntegreerd in de manier waarop we werken. 

Door Roland Verniers
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 31 januari 2020

Hoewel we in de vastgoedsector nog steeds enorm achterlopen op andere sectoren, is het belang van de implementatie van technologie steeds meer zichtbaar en noodzakelijk. Denk hierbij aan de duurzaamheidseisen die worden gesteld aan gebouwen en hoe we deze meten, maar ook hoe asset managers steeds meer grip krijgen op de operationele performance die gebouwen leveren.

Is technologie dan zaligmakend voor hoe we de gebouwde omgeving duurzamer en leefbaarder maken? Voor mij is technologie een hulpmiddel om goede beslissingen te nemen, maar het blijft mensenwerk. De hoeveelheid data die nu al wordt geproduceerd is zo groot, dat het in veel gevallen steeds lastiger wordt om deze om te zetten in goede managementinformatie. Terwijl het voor mijn generatie nog belangrijk was om als snelste de informatie te vinden, gaat het voor de huidige generatie vastgoedprofessionals, met alle informatie die direct beschikbaar is, vooral om de interpretatie van deze informatie. Technologie kan hierbij zeker helpen; de huidige generatie AI’s draagt immers al veel bij aan het vertalen van die berg managementinformatie. Toch blijft het de analist die deze informatie moet interpreteren en zijn management moet informeren of er een ‘go’ of ‘no go’ kan worden gegeven.

Veel van de beslissingen omtrent transacties worden namelijk helemaal niet op basis van technologie genomen, maar op basis van wederzijds vertrouwen tussen partijen en de wil om er samen uit te komen. Dit maakt onze sector dan ook wezenlijk anders. Ja, we handelen in stenen, maar de investeringen worden gedaan voor en door mensen. Vanuit de techniek benaderen we een transactie dan ook met een menselijke, pragmatische en commerciële blik. Samenwerking is daarmee de sleutel voor het succes voor alle betrokken partijen.

Wel bouwen we steeds meer zekerheid in de techniek van de assets, door deze continu te verbeteren en innoveren. Bij ons is het bijvoorbeeld een menselijke piloot die de drone bestuurt, een camera die de informatie vergaart en programmatuur die de beelden analyseert en omzet in data, maar het rapport wordt weer geschreven door een mens, die deze data heeft geïnterpreteerd.

Ook in gebouwen speelt technologie een belangrijke rol om processen efficiënter te maken. Toch komen er bijvoorbeeld in de logistiek nog veel handjes aan te pas om de goederen die we besteld hebben te verzamelen, in te pakken en te verzenden. Geheel terecht in mijn optiek. Zo houden we de economische motor draaiende maar blijft er, vooralsnog, een menselijke controlefactor bij betrokken. Voor deze mensen zetten we de gebouwen neer waar zij een groot deel van hun tijd doorbrengen. Die kunnen we dan maar beter comfortabel en duurzaam maken, zodat onze mensen hun werk nog beter kunnen doen.

Om de balans tussen technologie en mens te waarborgen is ook een nieuwe vastgoedprofessional nodig, een generalist die al deze facetten aan elkaar kan knopen. Generalisten bestaan er echter bijna niet meer, omdat mensen steeds meer als specialist worden opgeleid of omdat het curriculum van de opleidingen gewoonweg niet is meegegroeid met de vraag uit de vastgoedsector.

Hier hebben wij zelf de hand in. Als we koploper willen blijven in Europa, misschien niet qua volume, maar zeker op gebied van kwaliteit, zullen we de nieuwe generatie breder moeten opleiden en nog meer moeten laten samenwerken met verschillende disciplines. De drempel om te zeggen ‘ik ben hier niet goed in, maar ik heb iemand in mijn netwerk die jou wel goed kan helpen’ wordt dan veel lager. Zo zorgen we ervoor dat de nieuwe generatie niet alleen naar zijn computerscherm, tablet of telefoon kijkt, maar ook iemand in de ogen durft te kijken en de dialoog kan aangaan met zijn omgeving.

Laten we er samen aan blijven werken om de sector sterker te maken, met technologie als een van onze gereedschappen, zonder de menselijke factor uit het oog te verliezen.

Roland Verniers is partner bij Hollis Global. Hij geeft de column door aan Edwin de Kuiper, directievoorzitter Midden-West bij Dura Vermeer