Waterland gaat fabriek in Wormerveer transformeren

Waterland Real Estate gaat het industriële complex Meneba in Wormerveer (NH) transformeren naar een woon–werkgebied.

Het fabriekscomplex Meneba wordt herontwikkeld naar 622 nieuwe woningen en 7400 m² aan voorzieningen, kantoorruimte en horeca. De beeldbepalende onderdelen van het historische complex blijven behouden, zoals de Oude Vlijt uit 1898 en de Nieuwe Vlijt uit 1911, met daarbij de ketelhuizen en de machinekamer. Ook de kenmerkende bruggen die de gebouwen aan elkaar verbinden, maken deel uit van het plan. De witte cilindervormige Silo Amerika krijgt mogelijk een hotelfunctie en zal dan met 20 meter worden opgehoogd. Ook is er in de plannen rekening gehouden met een supermarkt.

Voor de verdeling van het woningaanbod gaat het plan uit van minstens 40% betaalbare huur- en koopwoningen. Daarbij komt nog eens 25% middeldure huur. Het resterende deel is vrije sector. Het totaal bevat 152 grondgebonden woningen, 68 lofts en 402 appartementen. Duurzaamheid wordt in alle overwegingen meegenomen, van de bebouwing en de openbare ruimte tot en met mobiliteit.

Zaanstad wil voortmaken met de woningbouw, vanwege het grote tekort op de woningmarkt en de kans die dit terrein biedt. Tegelijkertijd zijn er landelijke ontwikkelingen op de stikstofdepositie waarvan de uitwerking nog niet volledig te overzien is. Bij een positieve uitslag over de stikstof wordt het toekomstplan verder uitgewerkt.