Twee partijen jagen op aandeelhouderschap Funda

Twee partijen hebben kenbaar gemaakt aanbodsite Funda een interessante partij te vinden voor een (mede)aandeelhouderschap, zo heeft PropertyNL in de markt vernomen.

In 2018 ontstond een verschil van mening tussen de raad van commissarissen van Funda en het algemeen bestuur van de NVM, dat ertoe leidde dat voltallige raad zijn functie neerlegde en directeur Marc Duijndam opstapte. Ook het bestuur van de stichting administratiekantoor Funda (Stak) onder voorzitterschap van Marcel de Groot stelde zich toen teweer tegen het bestuur. Dat zou niet goed hebben gereageerd op een bod van General Atlantic op een minderheid van de aandelen Funda.

Het nieuwe bestuur van de NVM onder leiding van Onno Hoes pakt het anders aan dan het oude en wil vooraf een ledenraadpleging.

Commotie
De commotie ontstond toen General Atlantic Funda waardeerde op 20 maal de winst, of toentertijd € 240 mln. Dit bod lag veel hoger dan certificaathouders zouden krijgen bij de interne handel, waardoor leden graag wilden verkopen, terwijl de NVM geen gehoor gaf.

PropertyNL heeft destijds onderzoek gedaan, waaruit bleek dat in NVM-kring de waardering in twijfel werd getrokken omdat General Atlantic nooit is toegekomen aan een serieuze due dilligence.

Interim-bestuurder Ivo Heukensfeldt Jansen van de NVM bedacht in 2018 wel een plan om certificaathouders tegemoet te komen, maar werd door de directeur van het algemeen bestuur van de NVM teruggefloten. Er werd toen een radiostilte afgesproken om nader overleg te voeren met nieuwe mensen. Voor Funda kwam Quintin Schevernels, de NVM kwam met een nieuw bestuursmodel met een NVM Holding met bedrijven zoals Funda, terwijl de NVM als geheel onder voorzitterschap staat van Onno Hoes.

Op dit moment hebben naar schatting meer dan 2000 NVM-leden en NVM-makelaars/-taxateurs certificaten Funda. De certificaathouders delen gezamenlijk voor circa 30% mee in het dividend van Funda, terwijl zij circa 10% van het stemrecht vertegenwoordigen. Het resterende stem- en dividendrecht is van NVM Holding.

Onafhankelijk
Het is bekend dat een deel van de certificaathouders de certificaten wil verzilveren. Voor de NVM kan het belangrijk zijn om Funda te houden, terwijl Funda als zelfstandig bedrijf graag onafhankelijk wil zijn van een branchevereniging.

Het bestuur heeft begrip voor de certificaathouders en heeft toegezegd om in het komende jaar met een plan te komen over de toekomst van Funda, waarbij alle opties openstaan.