Savills: Cybersecurity zorgt voor nieuwe vraag

Volgens Savills zorgen de toenemende beleggingen in cybersecurity voor een nieuwe vraag naar Europese kantoren en datacenters.

Het groeiende aantal cyberaanvallen in Europa heeft gezorgd voor het aantrekken van € 2,3 mrd aan venture capital (VC) in de afgelopen vijf jaar (met een recordbedrag van € 724 mln in 2019), voor cybersecurity-bedrijven met een Europees hoofdkantoor. Over deze hele periode bezien ging het grootste deel naar het VK, met een bedrag van € 1,3 mrd, maar ook werd steeds meer geld in bedrijven geïnvesteerd op het Europese vasteland. Hierbij was Frankrijk koploper (€ 316 mln), gevolgd door Zwitserland (€ 303 mln), Ierland (€ 70 mln), Duitsland (€ 68 mln) en Spanje (€ 36 mln). Dat blijkt uit de Savills European Cybersecurity Outlook.

Sinds de corona-uitbraak is zowel het aantal thuiswerkers dat werkt vanaf een eigen apparaat als het aantal cyberaanvallen gestegen, en de verwachting is dan ook dat beleggingen in cybersecurity alleen nog maar verder toenemen.

Mike Barnes, associate, European Research bij Savills, zegt hierover: ‘De investeringen van bedrijven in de cybersecurity zijn een belangrijke indicator van latente vraag naar werknemers in deze sector. Hoewel veel wereldwijde hoofdkantoren van toonaangevende cyberbedrijven zijn gevestigd in Silicon Valley in Californië, hebben veel Amerikaanse bedrijven ook een grote Europese aanwezigheid. Zo huurt Palo Alto Networks op dit moment acht verdiepingen van de Oval Tower in Amsterdam. Mimecast heeft in 2019 een hoofdkantoor geopend aan de One Finsbury Avenue in Londen, met een oppervlakte van 7339 m², en dependances in Amsterdam en München bedienen de regionale Europese markten.’

Ellen Waals, hoofd Agency bij Savills in Nederland: ‘We verwachten dat nieuwe huurders zich vestigen in steden waar meer bedrijfsfinanciering beschikbaar is, zoals het VK, Frankrijk en Nederland. Overheidsfinanciering gericht op universiteiten en start-ups zorgt voor de ontwikkeling van cybertalent en de stimulering van bedrijfsclusters. De toename van het gebruik van data zorgt voor een toename van de benodigde opslagcapaciteit, en daarmee voor nieuwe vraag naar datacenters. Aangezien in datacenters bedrijfskritische gegevens van ondernemingen worden opgeslagen, is het van het grootste belang dat zowel de faciliteiten als de apparatuur beveiligd zijn tegen cybersecurityaanvallen.’