RED wil 1500 woningen realiseren op Codrico-terrein in Rotterdam

RED Company wil op het Codrico-terrein een mixed-use ontwikkeling realiseren van in totaal 190.000 m², met 1500 woningen, waarvan 50% in het betaalbare segment.

Projectontwikkelaar RED Company, architectenbureau Powerhouse Company en de gemeente Rotterdam hebben een ontwikkelvisie gepresenteerd voor het Codrico-terrein, de laatste fabriek in de pols van Katendrecht.

De rijksmonumentale Codrico-fabriek is een belangrijk stuk historisch erfgoed in de Rotterdamse Rijnhaven. Met het vertrek van de fabrieksactiviteiten komt het terrein op Katendrecht vrij voor ontwikkeling. RED wil hier 1500 nieuwe huur- en koopwoningen realiseren, waarvan 50% in het betaalbare segment, met kantoren, winkels, hotel, horeca en culturele functies in de plinten. De mixed-use ontwikkeling bedraagt in totaal 190.000 m², inclusief een publiek gebouw in het water van de Rijnhaven.

Rondje Rijnhaven
Op het Codrico-terrein komen een toren, een gebouw aan de kade, een gebouw op het veld naast de fabriek en de monumentale fabriek zelf. In het water komt een Maritiem Centrum. Langs de kades komen drijvende parken aan zowel de kant van de Wilhelminapier als aan zijde van het Codricoterrein. Door het verhuizen van de fabrieksactiviteiten kunnen Rotterdammers straks langs alle kades van de Rijnhaven flaneren, het zogenaamde Rondje Rijnhaven is dan af.

De goedgekeurde ontwikkelvisie is gemaakt door de Rotterdamse projectontwikkelaar RED Company in samenwerking met architectenbureau Powerhouse Company. Zij ontwierpen ook het gebouw aan de kade en het appartementencomplex op het veld naast de fabriek. De 220 meter hoge toren is ontworpen door Shop Architects uit New York. De herontwikkeling van de fabriek is ontworpen door Office Winhov samen met Crimson Historians & Urbanists. De buitenruimte, parken en kades zijn een ontwerp van Delva Landscape Architects & Urbanism.

Vervolg
Met de goedkeuring door het college van burgemeester en wethouders van de ontwikkelvisie kan RED Company met de architecten verder om hun plannen uit te werken en het gesprek met de omgeving aangaan. Ook zal de gemeenteraad de nota van uitgangspunten voor het project bespreken en vaststellen, waarna de procedure voor een bestemmingsplan kan worden gestart.