Nieuw leven voor vervallen rijksmonument in Kampen

Dankzij een subsidie van bijna 6 ton van de Provincie Overijssel kan het Gotisch Huis in Kampen nu echt van start gaan. Het eeuwenoude pand vindt mogelijk een nieuwe bestemming als hotel. 

Het Gotisch Huis aan de Oudestraat in Kampen is een rijksmonument en sinds 2016 in bezit van stichting Monumentenbezit. Het is een voormalige koopmanswoning uit omstreeks 1500 en een zeldzaam voorbeeld van een laatgotisch particulier woonhuis in ons land.

Rijke geschiedenis

Het pand heeft een rijke geschiedenis met diverse bestemmingen. Aan het begin van de twintigste eeuw is het pand door Victor de Stuers en Pierre Cuypers gered van de sloop en volgde een grootschalige restauratie naar plan van Cuypers. Sinds 2009, na het vertrek van het Stedelijk Museum Kampen, staat het leeg.

Een nieuwe restauratie staat al jaren op het verlanglijstje van de eigenaar en de inwoners van Kampen. In 2011 bleek dat het pand er niet zo goed aan toe was. Sindsdien wordt de contructie van het pand binnen op diverse plekken ondersteund.

Herbestemming

Als alles volgens plan gaat, kan de daadwerkelijke restauratie in 2024 van start gaan. In 2026 moet alles gereed zijn voor het nieuwe gebruik. 'Er zijn gesprekken met een mogelijke exploitant voor herbestemming tot een hotel', zo geeft een woordvoerder van de stichting Momumentenbezit aan. 

De stichting bezit en beheert 100 gebouwde objecten, waaronder 32 rijksmonumenten. Onder het bezit vallen onder meer kerken, torens, gedenknaalden, ruïnes, buitenplaatsen en de vestingwerken. Vijf van de objecten komen terug in de Top 100 monumenten van Nederland. De vestingwerken van Naarden zijn aangemerkt als Unesco Werelderfgoed.

Laatste nieuws

Evenementen