NVM biedt expertise aan voor woningbouwversnelling

De NVM roept de politiek op Prinsjesdag 2021 opnieuw op de crisis op de woningmarkt als prioriteit te behandelen.

De oververhitte woningmarkt kookt volgens de NVM droog. Wonen is een primaire basisbehoefte die we in Nederland niet waarmaken. Daarom is voor NVM de tijd van vrijblijvendheid voorbij.

NVM voorzitter Onno Hoes: “Het is een positief signaal dat dit demissionaire kabinet de woningbouwimpuls met € 1 mrd euro extra continueert maar hiermee zijn we er nog lang niet. Zonder harde prestatieafspraken tussen overheden met een strakke planning lossen we het woningtekort niet op. We lopen achter op de feiten en verliezen kostbare tijd in processen en procedures. De maatschappelijke onrust groeit en dat is niet zonder reden. Onderdak is net als eten en drinken een primaire levensbehoefte. Dat vereist focus, tempo en doorpakken. Natuurlijk wil NVM daarbij helpen”.

Hoes vervolgt: “Het is van vitaal belang dat Rijk, provincies en gemeenten de handschoen oppakken om deze wooncrisis te lijf te gaan. Dus géén verdere regulering maar juist ruimte om te bouwen. De beste match tussen consument, prijs en locatie is allesbepalend voor een bestendige woningmarkt. De overheid is aan zet en vanzelfsprekend bieden wij graag onze expertise aan. Met de kennis van onze leden en onze data weten we wat de vraag is. We willen de overheid hierbij helpen om een heldere bouwopgave vast te stellen én te koppelen aan afdwingbare prestatieafspraken. Ik zie een duidelijk rol voor het Rijk om de voortgang te bewaken en zo nodig te handhaven. We kunnen niet langer wachten. Geef de woningzoeker perspectief op onderdak”.

De overheid kan de bouwsnelheid verhogen door voor elke regio eenduidige duurzaamheidseisen neer te leggen bij ontwikkelaars, zo zegt de NVM. Uniformiteit in eisen maakt industrieel bouwen mogelijk en dat versnelt de bouwproductie aanzienlijk en draagt voor de Natura 2000 gebieden bij aan een lagere stikstofemissie.

Goedbedoelde fiscale maatregelen uit het verleden zoals de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters en de jubelton stuwden de koopkracht en huizenprijzen. In de huidige oververhitte markt met overbieden als norm, is het zaak dat de markt niet verder wordt verstoord met prijsopstuwende fiscale maatregelen.