NVM: Vraag naar woningen overtreft het aanbod, overbieden geen uitzondering

In het tweede kwartaal werd 52% van alle woningen voor meer verkocht dan ervoor gevraagd werd.

Dit heeft NVM laten weten tijdens de presentatie van de cijfers over het tweede kwartaal. De gemiddelde prijs van de verkochte woning bedraagt € 335.000, dat is 8,8% meer dan een jaar geleden. De woningmarkt lijkt weinig tot niet te lijden te hebben onder de coronacrisis.

Het aantal transacties steeg ten opzichte van het eerste kwartaal dit jaar maar daalde licht met bijna 4% in vergelijking met het jaar ervoor. Omdat het aanbod niet evenredig toenam, daalde het aantal beschikbare woningen verder.

In 2020 is de woningmarkt krapper dan ooit eerder deze eeuw;

- er zijn bijna 2% woningen minder te koop gezet;

- de looptijd van verkochte woningen bedraagt 28 dagen;

- de looptijd van de in aanbod staande koopwoningen is 98 dagen.

Daarmee staat de te koop staande woning voor het eerst sinds 2002 gemiddeld minder dan 100 dagen te koop. Makelaars signaleren dat er de laatste maand veel vraag was naar grotere woningen. Het duurdere segment lijkt hiervan te profiteren en dan gaat het vooral om twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen. Deze huizen worden opvallend snel verkocht.

Het tweede kwartaal nieuwbouw in cijfers:

 - er zijn bijna 8% meer nieuwbouwwoningen verkocht door NVM-makelaars dan een jaar eerder namelijk circa 7.200;

- het te koop staande aanbod van nieuwbouwwoningen is afgenomen tot 14.800 (5% meer dan een jaar eerder);

- er zijn 6% meer nieuwbouwwoningen in de verkoop gegaan dan een jaar eerder in dezelfde periode;

- de prijs van de gemiddeld verkochte nieuwbouwwoning is in een jaar tijd met ruim 9% toegenomen tot gemiddeld € 401.000;

- de krapte-indicator is 6,8. Dat is vergelijkbaar met de krapte-indicator van een jaar geleden (2e kwartaal 2019: 7,0) en duidt op een gezonde markt.

De behoefte aan nieuwbouwwoningen blijft ongekend groot: berekeningen van het ministerie van BZK tonen aan dat er jaarlijks zo’n 90.000 woningen bij moeten komen. In de praktijk merken makelaars dat bouw- en vergunningsprocedures te lang duren. Zo noemt men o.a. de stikstof- en PFAS-problematiek als reden van vertraging. ‘Een eigen minister van Wonen in een volgend kabinet is van groot belang’, aldus NVM-voorzitter Onno Hoes.