Movement en Van Deursen bouwen bij HS woontorens van 180 en 130 meter

Op de plek van het kantoor Laakpoort in Den Haag gaan Movement Real Estate en Van Deursen Groep twee woontorens ontwikkelen, een van maximaal 180 meter hoog en een van 130 tot 150 meter.

Dat blijkt uit de Nota van Uitgangspunten die de gemeente Den Haag dinsdag heeft openbaar heeft gemaakt. Dit wordt het hoogste gebouw van Den Haag, nu zijn dat nog de torens van Binnenlandse Zaken en Justitie met 147 meter. Het Strijkijzer van Vestia schuin aan de overzijde van het spoor is 132 meter hoog.

Het kantoorgebouw Laakpoort aan de Rijswijkseweg 60 werd gebouwd in 1975 en bood vroeger onderdak aan Redhead Technology en daarvoor T-Mobile, die in 2004 verhuisde naar het vlakbij gelegen kantorencomplex Het Hoge Huis aan de Waldorpstraat. Laakpoort en de parkeergarage ernaast worden gesloopt om ruimte te maken voor de nieuwbouwtorens.

Movement Real Estate en Van Deursen Vastgoed kochten gezamenlijk in 2017 gebouw Laakpoort van Platina Argenta Events & Business Company, zo blijkt uit gegevens van het Kadaster. Ze betaalden € 12 mln voor het 13 verdiepingen tellende glazen kantoor van 12.600 m². De verkoper was een dochteronderneming van de familie verploegen (Jovi Investments), die ook eigenaar is van de Haagse Arc en een aantal andere kantoren op de Binckhorst. Eind vorig jaar kocht een bv van de familie Verploegen het voormalige Vestia-kantoor aan het Leeghwaterplein in de Laakhavens.

In het gebied Haagvlietpoort is ruimte voor 1500 woningen, 6000 m² kantoren en 2000 m² commerciële ruimte. Tot dit gebied behoren behalve de Laakpoort-locatie ook een kavel naast studentencomplex De Struijck (bij het Rijswijkseplein aan de andere kant van het spoor), parkeerplaats Dintelstraat (langs het spoor) en het monumentale bierdepot De Drie Hoefijzers. Voor de openbare ruimte die op dit moment volgens de gemeente van zeer matige kwaliteit is wordt een integrale aanpak voorgesteld. Er komt een groene fiets- en voetgangers route (Velostrada) die straks de verbinding vormt tussen het nieuw te ontwikkelen stadsdeel de Binckhorst, het station Hollands Spoor, het Centrum en daarmee ook met de rest van de stad. Er komt ook een groene verbinding met de Waldorp en langs de Trekvliet.

In het Laakpoort-gebied kunnen ongeveer 1300 woningen worden gebouwd, waarvan 30% sociaal en 20% middelduur. De 6000 m² kantoorruimte en de commerciële ruimte zijn hier ook geprogrammeerd. Als er niet voldoende vraag blijkt te bestaan naar kantoorruimte op deze locatie, mag de ontwikkelaar de helft (3000 m²) voor woonruimte bestemmen. De grond waarop het huidige kantoor en de parkeergarage staat is volledig eigendom van de ontwikkelaar Movement en Van Deursen. Architectenbureau Mecanoo heeft een concept impressie voor de twee wolkenkrabbers getekend (zie foto) en en PosadMaxwan het stedenbouwkundig raamwerk.

Stebru en Staedion ontwikkelen naast het door Carel Weeber ontworpen studentencomplex De Struijck een nieuwbouw woontoren van 70 meter met 132 sociale huurwoningen, op de locatie van de huidige fietsenstalling. Woningbouwcorporatie Staedion, eigenaar van De Struijck, en ontwikkelaar Stebru willen dit plan gezamenlijk realiseren. Stebru heeft eerder ook appartementengebouw The Y naast het Strijkijzer gebouwd, dit woongebouw met 303 studentenstudio's en 153 appartementen is verkocht aan Bouwfonds IM.

De Drie Hoefijzers wordt door Stadsherstel gerestaureerd en ontwikkeld. Er komen een lunchroom, bedrijfsruimte en 15 middeldure huurappartementen. Stadsherstel is ook de eigenaar van dit pand.

Laakpoort is niet het eerste project van Movement en Van Deursen in de Hofstad. Ze hebben eerder in het centrum van Den Haag het 6500 m² grote winkelpand van Marks & Spencer ontwikkeld, samen met Built to Build. Ze verkochten het voor € 82 mln aan de Duitse belegger Aachener Gründvermogen (inclusief het aanpalende winkelpand van Zara). Het Engelse warenhuis opende in eind 2014 de deuren aan de Grote Marktstraat, maar ging drie jaar later al weer dicht. Het staat nu leeg in afwachting van een nieuwe huurder.

Laatste nieuws

Evenementen