CBRE: Kantoren met duurzaamheidscertificering goed voor ruim 6% hogere huur

Kantoorgebouwen die aantoonbaar voldoen aan ESG-normen hebben gemiddeld genomen een hogere huur.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de wereldwijde vastgoedadviseur CBRE. Voor deze kantoren maakt het niet uit in welk jaar ze zijn gebouwd of waar ze gelegen zijn. Huurders hechten veel waarde aan duurzaamheidscertificering.

Gemiddeld gezien wordt er in Europa 5,5% meer huur betaald voor deze kantoorgebouwen, in Nederland verschilt deze hogere huur tussen de vier grote steden. In Amsterdam ligt deze het hoogst met 6,1% en in Utrecht het laagst met een 0,6%.

Duurzaamheidsdoelstellingen

Volgens CBRE kunnen de hogere huren voor duurzame gebouwen worden toegeschreven aan een verlaging van de milieubelasting, lagere operationele en onderhoudskosten en een aantrekkelijker profiel voor huurders die waarde hechten aan de reputatie van hun bedrijf en aan duurzaamheidsdoelstellingen. Daarnaast bieden duurzame gebouwen gebruikers meer comfort en welzijn, en zorgen ze voor een hogere productiviteit. Deze ontwikkeling wordt nog eens versneld door wet- en regelgeving die gebruikers steeds meer verplicht om verslag te doen van niet-financiële prestaties, zoals ESG (Environmental, Social & Governance)-maatstaven. 

In Amsterdam zijn met afstand, ten opzichte van de vier andere grote steden, de meeste kantoren gecertificeerd (46%). Meer en meer eigenaren kiezen er voor om hun kantoor te laten certificeren. In 2019 had nog slechts 22% van de Amsterdamse kantorenvoorraad een certificaat. In de andere steden ligt het certificeringsniveau lager. In Rotterdam, Den Haag en Utrecht is inmiddels 20 tot 30% gecertificeerd, terwijl Eindhoven achterblijft met 12% van het kantoorvolume. 

Europees gemiddelde

Net als in de andere Europese steden worden in de vier grote steden van ons land gemiddeld hogere huren gerealiseerd voor gecertificeerde kantoren, ongeacht bouwjaar of locatie. In Amsterdam is dit verschil het grootst met 6,1%, gevolgd door Den Haag met 5,65%, vergelijkbaar met het gemiddelde in Europa. In Rotterdam en Utrecht is dit verschil kleiner met 2,3% en 0,6%. 

Dat ligt voornamelijk aan de huurdersmix in de verschillende steden. In Amsterdam zijn veel internationale corporate bedrijven die veelal vanuit hun bredere ESG-strategie kiezen voor een kantoor die hierbij past. In Den Haag bestaat de kantorenvraag in grote mate uit overheidsinstanties die juist kiezen voor een bewezen duurzaam gebouw die past binnen de voorbeeldfunctie die de overheid heeft op dit gebied.