C&W: Logistiek, wonen en gezondheid in 2021 op de investeringsagenda

Logistiek, wonen en gezondheid zullen de investeringsagenda van 2021 in EMEA domineren.

Dit is een zichtbare verschuiving van de traditionele investeringssegmenten kantoren en winkels naar deze en andere alternatieve vastgoedsegmenten. Dit is te lezen in de nieuwste editie van het rapport The Signal Report: Investor’s Quarterly Guide to 2021 die deze vrijdag door de vastgoedadviseur is gelanceerd.

De adviseur verwacht dat investeerders, totdat de economische impact van Covid-19 afneemt, risicomijdend blijven en zich richten op kernmarkten met betere groeivooruitzichten.

Cushman & Wakefield voorspelt dat de vastgoedsectoren voor logistiek, woningen en gezondheid aanzienlijk zullen profiteren van de veranderingen in de manier waarop mensen wonen, werken en winkelen door de Covid-19-pandemie. De verwachting is dat de kantoren- en retailmarkten in de tweede helft van 2021 zullen aantrekken als de vaccinatiegraad is gestegen en de beperkende maatregelen rondom de pandemie zijn versoepeld. Deze vastgoedsegmenten worden beïnvloed door de kwaliteit van de locatie, de ervaring of beleving die de plek biedt, de marktvraag en uiteraard de prijs. Als gevolg van langlopende huurcontracten en een beperkte ontwikkelingspijplijn, zal het lage leegstandspercentage op de kantorenmarkt in EMEA in 2021 grotendeels gehandhaafd blijven met een bescheiden en gestage toename naar net onder de 10% in het vierde kwartaal van dit jaar. Nederland zit met circa 8% onder het Europese gemiddelde, omdat het flexibel werken in Nederland al langer gangbaar is.

De beleggersmarkten zullen aanzienlijk sneller herstellen dan de gebruikersmarkt. De aangescherpte maatregelen en lockdowns eind 2020, de lage vaccinatiegraden en stijgende werkloosheidcijfers in veel landen – met naar verwachting een verlies van 1,3 miljoen banen in 2021 – hebben het herstel op de gebruikersmarkten in EMEA verder vertraagd. Verwacht wordt dat pas in de tweede helft van 2021 aanzienlijk herstel te zien zal zijn waarbij het herstel in West-Europa geleidelijker zal verlopen dan in andere wereldmarkten.