Bestemmingsplan Landgoed Wickevoort in Cruquius vastgesteld

Het bestemmingsplan voor het 57 hectare grote Landgoed Wickevoort is vastgesteld door Raad van State.

Hiermee krijgt gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer en Stichting Epilepsie Nederland (SEIN) het groene licht voor de gebiedsontwikkeling van Wickevoort met maximaal 1000 woningen. Met deze duurzame gebiedsontwikkeling wordt de komende jaren een belangrijke bijdrage geleverd aan de woningbouwopgave in de Metropool Regio Amsterdam. 

Het landgoed, liggend aan de rand van de Haarlemmermeer tegen Heemstede aan, gaat plaats bieden aan zowel zorg-, woon- en onderwijsvoorzieningen van SEIN als aan een compleet nieuw woongebied inclusief voorzieningen voor Hoeve Wickevoort met moderne stadslandbouw en groene recreatie.

AM draagt de zorg voor de grondexploitatie en ontwikkeling van het gehele gebied met de ontwikkeling van een gemixte wijk met circa 420 koopwoningen voor particulieren. Eigen Haard neemt kavels af van AM voor de ontwikkeling en realisatie van 226 huurwoningen in de sociale sector. Belegger Bouwinvest neemt 100 woningen in de vrije sector huur af.

De combinatie van de nieuwbouwwijk en de bestaande voorzieningen zullen elkaar versterken. Door ook de zorglocatie van SEIN te laten integreren in de toekomstige woonwijk, ontstaat er volgens de ontwikkelaars een bijzondere dynamiek. De stadsboerderij is al volop in bedrijf en verzorgt biologische akkerbouw en ook een kleinschalige veestapel. Te zijner tijd komt er een boerderijwinkel voor beperkte dagelijkse boodschappen en een eenvoudige horecavoorziening met biologische gerechten.

Er komen voorzieningen op het gebied van mobiliteit; bewoners kunnen straks fietsen en auto’s met elkaar delen en er komt een pakjeshub bij de toegang van de wijk, zodat besteldiensten niet of beperkt de wijk ingaan. Er wordt een beheerder aangesteld met het oog op community building, dat zal worden versterkt met een online bewonersplatform. Tevens wordt de beheerder aanspreekpunt voor het organiseren van gezamenlijke activiteiten binnen de wijk.

Alle grondgebonden woningen zijn nul-op-de-meter (NOM) en deze voorzien geheel in hun eigen energiebehoefte. De vrije sector appartementen worden energieneutraal (EPC 0,0), waarbij met een regulier leefpatroon evenveel energie wordt verbruikt als opgewekt. Deze duurzaamheidsprestaties worden gerealiseerd door de voorziening van een duurzaam energiesysteem met een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming. Met dit systeem wordt de woning op duurzame wijze verwarmd, gekoeld en voorzien van duurzame elektriciteit en hiermee kunnen bewoners genieten van gezond en comfortabel wonen.

Naar verwachting kan aan het eind van het tweede kwartaal van 2019 worden gestart met de verkoop van de eerste woningen.