ACHTERGROND: Waarom Bouwinvest nieuwe commissarissen heeft

Bouwinvest heeft een nieuwe Raad van Commissarissen bestaand uit voormalig CEO Schiphol, Jos Nijhuis (voorzitter) en voormalig CEO Rabo Vastgoed Groep, Jos van Lange, nadat de vorige Raad collectief eind vorig jaar zijn ontslag had aangeboden. 

Bouwinvest is een van Europa’s belangrijke assetmanagers vastgoed met in 2018 € 11,3 mrd assets under management, 20% meer dan het jaar daarvoor.

De aandelen van Bouwinvest, formeel Bouwinvest Real Estate Investors, zijn in handen van het bedrijfspensioenfonds voor de bouw, bpf Bouw. Deze aandeelhouder, de oprichter van Bouwinvest in 1952, was het niet eens met de commissarissen. De CEO Dick van Hal nam in het conflict een onafhankelijke positie in. Hij blij met de nieuwe commissarissen. ‘Met de nieuwe RvC kunnen we onze ingezette strategische koers voortzetten.’

Verschillen onoverbrugbaar
Dat kon met de oude Raad van Commissarissen niet. Die bestond tot eind vorig jaar uit Kees Beuving (voorzitter), Carolien Gehrels, Jan van der Vlist en Roel Wijmenga. Zij zijn collectief afgetreden vanwege ‘verschillen van inzicht die zijn ontstaan over de strategie en de inrichting van de organisatie van Bouwinvest’. Toen uit de gesprekken bleek dat deze verschillen onoverbrugbaar waren, heeft de RvC zijn ontslag aangeboden. De raad is echter aangebleven ‘voor de continuïteit noodzakelijke activiteiten’. Voor de andere twee commissarissen verwacht Bouwinvest nog enkele maanden nodig te hebben.

Bouwinvest schrijft dat gekeken is naar zo goed mogelijke balans tussen kennis en ervaring op het gebied van bestuur, risicobeheersing, financiële verslaglegging, compliance, HR, institutionele cliënten en vastgoedstrategie. De laatste twee eigenschappen zijn van belang om het conflict met de aandeelhouder te beslechten.

Aandeelhoudersbelang versus bedrijfsbelang
De aandeelhouder bpf Bouw heeft een primaire verantwoordelijkheid naar de pensioengerechtigden, terwijl de commissarissen staan voor het bedrijfsbelang Bouwinvest dat inmiddels voor vele andere institutionele partijen in vastgoed belegt. Bouwinvest heeft een toekomststrategie 2018-2020 vastgelegd met een groeistrategie en duurzaamheidsambities (70% Gresb 4- of 5 sterren). De aandeelhouder bpfBouw heeft geen plannen om in Nederland uit te breiden, behalve op het gebied van zorg. Dit betekent dat de andere Nederlandse sectorfondsen alleen kunnen groeien door andere institutionele beleggers. In het buitenland daarentegen belegt Bouwinvest alleen voor bpfBouw. BpfBouw heeft als pensioenfonds te maken met de toezichthouder die scherp kijkt naar de risico’s van alle assetgroepen, waarbij geldt dat BpfBouw ten opzichte van de benchmark overwogen is in vastgoed.

De situatie is bij Bouwinvest dat de asset manager en elk fonds verschillende raden van commissarissen hebben. Tussen de aandeelhouders en de commissarissen kwamen verschillen aan het licht kwamen toen Kees Beuving en Roel Wijmenga vanwege het aflopen van hun termijn, moesten worden vervangen of herbenoemd. De raad had op zich voldoende bagage: Kees Beuving is ex-CEO van Friesland Bank en ex-lid Raad van Bestuur Fortis Bank Nederland, Roel Wijmenga was voormalig CFO bij verzekeraar ASR. Carolien Gehrels was tot 2014 wethouder in Amsterdam (PvdA). Zij stond aan de wieg van marketingcampagne I Amsterdam en is directeur bij ingenieursbureau Arcadis. Jan van der Vlist was verantwoordelijk voor vastgoed bij PGGM, de tweede assetmanager van Nederland.

Grote groei
Het conflict komt op een moment dat het Bouwinvest juist voor de wind gaat en een grote groei doormaakt. Dat kwam vooral dankzij het Dutch Residential Fund en drie regionale mandaten voor BpfBouw: Europe (ex Nederland), North America en Asia Pacific. Het doel is om in 2021 de grens van € 15 mrd geïnvesteerd kapitaal te passeren. Bouwinvest opende afgelopen jaar een kantoor in Sydney en is van plan een kantoor te openen in New York. Het fonds boekte vorig jaar een gemiddeld rendement van 15% tegenover 13,9% een jaar eerder.