Olympisch sportonderwijs naar Haags Zuiderpark

De Sportcampus in het Haagse Zuiderpark krijgt een Centrum voor Topsport en Onderwijs. NOC*NSF heeft het vertrouwen hierover uitgesproken. 

Dit is het vijfde CTO (Centrum voor Topsport en Onderwijs) van Nederland. Het wordt het CTO Metropool Den Haag - Rotterdam. De samenwerking tussen sportbonden Nevobo en Watersportverbond en de gemeenten Den Haag, Rotterdam en Dordrecht vormt de basis van dit nieuwe Centrum voor Topsport en Onderwijs.

De drie steden en de bonden zorgen samen voor een duurzaam voordeel voor de topsport in de regio. Door het bundelen van kennis, krachten en uitstraling biedt het CTO Metropool extra middelen en mogelijkheden voor talentontwikkeling en topsport. Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen en Arnhem huisvesten de andere vier CTO's in Nederland.

Wethouder Sport van Den Haag Rabin Baldewsingh: 'De komst van het CTO is een prachtig resultaat van jarenlange investeringen in sport, ook een wens uit onze sportnota die bij deze uit gaat komen. De waardering vanuit NOC*NSF sterkt ons nog meer dat we op de goede weg zijn met ons sportbeleid in de stad Den Haag en de gehele metropool, met dit centrum hebben we er weer een belangrijke pilaar bij voor de regio. In het Zuiderpark verrijst op dit moment met de sportcampus een Papendal achter de duinen, als CTO ontwikkelt dit monumentale park zich verder tot het kloppend sporthart van Den Haag. Wij gaan door, vol enthousiasme voor sport als verbindende factor in onze stad en metropool.'

Wethouder Sport van Rotterdam Adriaan Visser: 'We zijn erg blij met deze beslissing. Het ‘Centrum voor Topsport en Onderwijs' dat we samen met Den Haag en Dordrecht gaan opzetten, sluit perfect aan bij Rotterdam als topsportstad en stad voor talentontwikkeling. Samenwerken binnen de metropool is op andere gebieden bovendien al heel gewoon. Nu gebeurt dat ook in de sport. Dat is een goede ontwikkeling.'

Wethouder Sport van Dordrecht Rinette Reynvaan: "Ik ben heel trots op het CTO Metropool! Jaren van intensieve samenwerking met onze partners zijn hier aan vooraf gegaan. Excelleren is goed en dus krijgen in Dordrecht talenten de ruimte en de kans om zich maximaal te ontplooien en zijn zij daarmee een voorbeeld en inspiratiebron voor hun leeftijdsgenoten. Wij gaan er vanuit dat de CTO-status de afspraken met NOC*NSF en de sportbonden verduurzamen.'

Het CTO Metropool Den Haag - Rotterdam wil voorloper zijn in de ontwikkeling van innovatieve aanpakken voor topsport en talentontwikkeling. Tevens wil dit CTO zich onderscheiden op het terrein van sportinnovatie en het realiseren van een aantal High Performance Centres (Topzeilcentrum Den Haag / Scheveningen, Sportcampus Zuiderpark, Sportcampus Stadionpark Rotterdam, Sportboulevard Dordrecht).

Naast de topsportprogramma's zeilen en beachvolleybal bestaat het CTO Metropool Den Haag -Rotterdam uit 13 instroomprogramma's in Den Haag (Badminton, Honkbal, Schaatsen, Wielrennen, Handbal, Beachvolleybal, Rugby, Zwemmen, Korfbal, Taekwondo, Waterpolo, Judo en Golfsurfen), 8 instroomprogramma's in Rotterdam (Atletiek, Handbal, Hippisch, Judo, Roeien, Volleybal, Basketbal, Honkbal en Boksen) en 5 instroomprogramma's in Dordrecht (Shorttrack, Waterpolo, Kunstrijden, Korfbal en IJshockey). Al deze programma's zijn door NOC*NSF erkend en worden door het CTO Metropool Den Haag - Rotterdam ondersteund. Het CTO faciliteert deze bond gestuurde programma's op het gebied van kwaliteitsverbetering van de programma's door het toepassen van inhoudelijke leerlijnen en moeten op 1 lijn functioneren ten behoeve van de topsport.

Onder voorbehoud van zowel de bestuurlijke als organisatorische vormgeving van dit nieuwe CTO, in lijn met de criteria van NOC*NSF, wordt op 1 juli 2017 de definitieve accreditatie toegekend.