Aanbod nieuwbouw distributieruimte stijgt door speculatieve ontwikkeling

De opname van logistieke ruimte kwam vorig jaar op 1,84 mln m² uit en ligt daarmee 18% boven het niveau van 2016, dat historisch gezien ook al een topjaar was.

Ten gevolge van de opleving van de economie, de sterke ontwikkeling van e-commerce en de sterke positie van Nederland als Europese logistieke hub werd ongeveer 1,84 mln m² verhuurd en verkocht. Dit is nog afgezien van de aankoop voor eigen gebruik. Dit blijkt uit onderzoek van Industrial Real Estate.

Het totale beleggingsvolume in logistiek vastgoed steeg met 30% ten opzichte van 2016 tot een ongekend niveau van € 1,31 mrd. Door de grote interesse van de beleggers daalden de aanvangsrendementen tot onder de 5% voor core product op A1 locaties.

De opname van logistiek vastgoed is in 2017 nog altijd hoog. Gemeten voor gebouwen van minimimaal 5000 m² klom de opname met 18% vergeleken met 2016, wat al een uitstekend jaar was. In aanvulling op de open markt werden veel distributiecentra ontwikkeld door eigenaars-bewoners; dat is bijna 250.000 m² in dit segment van de logistieke vastgoedmarkt.

800.000 m²
In tegenstelling tot voorgaande jaren lag de focus in 2017 vooral op nieuw te bouwen distributiecentra. Niettemin, ongeveer 800.000 m² bestaande gebouwen werd opgenomen (dezelfde hoeveelheid als in 2016). Meer dan de helft van de transacties was in Noord-Brabant en Limburg. Logistiek vastgoed in Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland was ook erg populair. In Zuid-Holland betrof het voornamelijk deals in Waddinxveen en Bleiswijk, terwijl in de provincie Utrecht, Nieuwegein en de stad Utrecht verrassend succesvol waren.

Het aantal distributiecentra en de hoeveelheid opslagruimte onmiddellijk beschikbaar voor verhuur of verkoop ging vorig jaar verder naar beneden. Op het einde van 2017 was ongeveer 2,29 mln m² beschikbaar voor huur of verkoop (gemeten in oppervlakte vanaf 5000 m²), tegen 2,44 mln m² het jaar voor. Als gevolg hiervan daalde ook de leegstand van 8,8% naar 7,7%.

Opmars speculatief bouwen
Gemeten in vierkant meters was de sterkste daling te zien in Limburg en Noord-Holland. Ondanks de daling van de totale leegstand is de hoeveelheid beschikbare nieuwbouw toegenomen afgelopen jaar. Dit komt omdat op verschillende locaties, beleggers en ontwikkelaars zijn begonnen met het speculatief bouwen van distributiecentra. Dit gebeurde op plaatsen als Born, Hoofddorp, Moerdijk, Nieuwegein, Roosendaal, Schiphol, Tiel, Tilburg en Vianen. Ook de totale ruimte in ontwikkeling vorig jaar gestegen tot ongeveer 4 mln m².