Van de hoofdredacteur: Tranen en vreugdedansen in ontwikkelaarfamilies

De familie Visser van Eurocommerce vecht voor eigen gelijk en jammert bij de eis van het Openbaar Ministerie. Ontluisterend; je kunt met opgeheven hoofd van de markt verliezen, maar wie vervalst, verliest van zichzelf.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 11, 2 december 2016

De zaak Visser is extra wrang, omdat Ger Visser zijn familie (vrouw en twee kinderen) heeft meegetrokken in de strafzaak. Bovendien is hij de leermeester geworden voor degene die geld wil ontrekken aan een boedel, het zogenoemde paulianeus handelen. Of het nu ging om paarden die uit het land verdwenen, een restaurant of stal die voor een fakebedrag toeviel aan familie of een goudstaaf in de vriezer: alles rook in de nadagen van Eurocommerce naar fraude. De bodem van de beerput is wellicht nog niets eens bereikt: de plotselinge emigratie van broer Kees na het incasseren van miljoenen van Eurocommerce (en de verkoop van het daarna kreupele paard Totilas) lijkt in dat kader iets te plotseling.

Toch wordt het Eurocommerce-drama voor de sector mogelijk nog overtroffen door de melding van de omkoping van de Google-vestiging in Delfzijl door Rudy Stroink en zijn vrouw Saskia van Bohemen bij TCN. De profiterende Google-adviseur is in de VS veroordeeld na overlegging van € 1,7 mln aan TCN-overschrijvingen, en er is mogelijk nog meer ellende. Deze niet-ambtelijke omkoping is voor de sector mogelijk nog erger dan de honderden miljoenen verlies die Visser veroorzaakte. Ger Visser was zelfs op het hoogtepunt van zijn roem voor de sector nooit meer dan een omstreden handelaar. Stroink was daarentegen een vastgoedgoeroe naar wie vriend en vijand luisterde, getuige zijn adviseurschappen, optredens in de media en bestuursrol binnen Neprom. Het faillissement van zijn bedrijf TCN was een klap, omdat het Rudy’s kloof tussen woord en daad blootlegde. Deze strafzaak kan een knock-out betekenen voor al zijn woorden (ook zijn goede). Het is ook pijnlijk voor grondlegger Igo van Bohemen, de vader van Saskia, wiens carrière ook diepe dalen kende, maar altijd met behoud van integriteit.

Tegenover deze familie-ellende staat in deze ontwikkelaarseditie het goede nieuws voor twee andere grondleggers van de projectontwikkeling, Ton Meijer (MAB) en Hans van Veggel (Multi). Hun zonen stomen met eigen bedrijven op: na internationaal succes van Markus Meijer doet Bart Meijer het goed met MRP, mede dankzij de overname van ASR, en Bas van Veggel voert zelfs met COD de ranglijst aan, net zoals zijn vader vroeger.