Zaanstad besluit tot aangescherpte energieprestatienorm voor nieuwbouw

Zaanstad gaat in het kader van de Crisis- en Herstelwet (CHW) een aangescherpte energieprestatienorm hanteren voor nieuwbouw.

Door de huidige aanmelding voor CHW wordt een lagere EPC (0,2) mogelijk dan in het Bouwbesluit 2012 is vastgesteld.

Om de ambitie om klimaat neutraal te zijn te behalen moet de CO2-uitstoot verlaagd worden. Daarom zoekt Zaanstad naar instrumenten om te sturen op nieuwbouw die de opgave niet nog groter maakt.

‘Zaanstad wil een groene en duurzame stad zijn’, zegt wethouder duurzaamheid en energietransitie Sanna Munnikendam. ‘We moeten er allemaal van doordrongen zijn dat elke nieuwgebouwde woning een kans biedt om te werken aan het terugdringen van de uitstoot van CO2 van onze stad in de toekomst. Met dit besluit maken we het belang daarvan opnieuw duidelijk aan partijen die plannen ontwikkelen in onze stad.’

In 2017 ondertekende Zaanstad de Green Deal Aardgasvrije Wijken. Hiermee kan Zaanstad duurzaamheid voor een groot deel (30%) mee laten tellen bij de aanbesteding/grondverkoop bij gebiedsontwikkelingen. Inschrijvers kunnen punten scoren op het moment dat zij een tenminste 60% lagere energieprestatie neerleggen dan de Bouwbesluitnorm (EPC 0,4). Maar daarmee is Zaanstad nog steeds afhankelijk van de ambitie van inschrijvers.

Een EPC van 0 betekent een energieneutrale woning. De EPC is op dit moment in het Bouwbesluit vastgelegd op 0,4. Door de huidige aanmelding voor Crisis- en Herstelwet (CHW) wordt een lagere EPC (0,2) mogelijk dan in het Bouwbesluit 2012 is vastgesteld (EPC 0,4). Hiermee geeft de 17de tranche van de CHW de gemeente een publiekrechtelijk instrument om strengere eisen te stellen aan de energieprestaties van nieuw te bouwen woningen ter overbrugging van de periode tot de invoering van het besluit BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen) dat ingaat op 1-1-2020.