Woningnood: 'Ambitie ontwikkelaars botst met capaciteit gemeenten'

Projectontwikkelaars verenigd in de Neprom kwamen onlangs met een ambitieus plan om versneld 230.000 woningen te bouwen in weilanden. Volgens Anne Koning, gedeputeerde van Nederlands drukste provincie Zuid-Holland, zijn met kleinere stappen betere resultaten te behalen.  

Koning (PvdA) was recent aanwezig bij de presentie van een modelwoning van fabrieksbouwer StartBlock in Waddinxveen. De gemeente Waddinxveen hoopt voor het inlossen van de woningnood in het snel groeiende stadje onder de rook van Gouda projectontwikkelaars warm te krijgen voor de goeddeels houten woningen die binnen 6 dagen worden gebouwd. Eenmaal getransporteerd naar de bouwlocatie en aangesloten op de nutsvoorzieningen is een woning van StartBlock binnen een dag woonklaar.

Gedeputeerde Koning, verantwoordelijk voor de portefeuille Wonen, Ruimtelijke Ordening en Recreatie, zou je met wat goede wil kunnen betitelen als een fan van fabriekswoningen. Eerder gaf ze acte de présence bij de oplevering van een blok met 32 StartBlock-woningen voor starters in Ridderkerk, in opdracht van de lokale corporatie Wooncompas. Voor deze woningen waren liefst 800 inschrijvingen.

Lees ook: Oorlog raakt ook populaire houtbouw

10% bijbouwen in Zuid-Holland

Ze schetste in Waddinxveen de enorme woningbouwopgave waar Zuid-Holland als drukste provincie van Nederland voor staat. ‘Tot 2030 moeten er meer dan 200.000 woning bijkomen, zeg maar een kwart van de totale opgave voor heel Nederland. Anders gezegd moeten we ten opzichte van onze huidige voorraad 10 procent bijbouwen, zeg maar in totaal bijna de omvang van Den Haag. Initiatieven als die van StartBlock passen in de Zuid-Hollandse woningbouwagenda waarbij we uitgaan van snel en slim bouwen, toekomstgericht bouwen en bouwen voor iedereen. In 2030 moet 50 procent van onze woningbouw biobased en circulair zijn. Dat is een heel hoog ambitieniveau, maar dat sluit ook bij de grootte van het klimaatprobleem.’

'We zijn zuinig op het Groene Hart en richten ons bij nieuwbouw primair op de bebouwde omgeving'

Recent kwam de Neprom, de vereniging van projectontwikkelaars, met een plan om versneld 230.000 woningen te bouwen op buitenstedelijke locaties. Bouwen in het groen ligt gevoelig, zeker in het zwaar verstedelijkte Zuid-Holland, weet ook Koning:  ‘We zijn zuinig  op het Groene Hart en richten ons bij nieuwbouw primair op de bebouwde omgeving. Dat betekent niet dat wij mordicus tegen iedere woningbouw in het weiland zijn. Er zijn locaties waar dat wel voor de hand ligt, zoals de ontwikkeling van een vijfde dorp in Zuidplaspolder of Valkenhorst en veel andere kleinere locaties. Ten aanzien van de nieuwe ambities van de projectontwikkelaars voor heel Nederland denk ik dat je al snel aanloopt tegen een capaciteitsprobleem bij de vaak lange vergunningsprocedures bij gemeenten, zeker als er gebouwd moet worden in het buitengebied. Het is beter om in plaats van 6 plannen in de lucht te houden je te focussen op 3 plannen die wel kans van slagen hebben.’

Lees meer over de wonigen van StartBlock in ons magazine PropertyNL 3, dat op 25 maart verschijnt

Laatste nieuws

Evenementen