Woningmarkt Noord-Holland krapper dan ooit

Gebrek aan aanbod leidt in heel Noord-Holland tot een zeer krappe woningmarkt in de diverse regio’s. Amsterdam spant de kroon.

Dat blijkt uit het rapport Sprekende Cijfers van Dynamis over het eerste kwartaal van 2018.

Ondanks de toename van het aanbod blijft de druk op de Amsterdamse woningmarkt zeer hoog. De verhouding tussen het aantal verkopen en de woningen in aanbod, oftewel de marktratio, komt in het eerste kwartaal uit op 154%. Een jaar geleden betrof dit nog 142%, wat betekent dat de markt wederom krapper is geworden.

Deze continue, hoge marktdruk heeft in alle regio’s geleid tot een opwaartse prijsbeweging. Niet alleen het gebrek aan aanbod, maar ook de toestroom van woningzoekers uit Amsterdam leidt in diverse regio's tot bovenmatige prijsstijgingen. In Haarlem bijvoorbeeld komt 17% van de woningzoekenden uit amsterdam, in Purmerend is dat 15%.

Een groot deel van de hoofdstedelijke huishoudens die elders zoeken kan dankzij een flinke overwaarde van hun Amsterdamse woning meer eigen geld inbrengen voor de nieuwe woning.

De mediane prijs per vierkante meter is momenteel € 5.450 in Amsterdam. Dat is 10% meer dan een jaar geleden en bijna € 2.000 meer dan op het hoogtepunt van de markt in 2008. De overwaarde van vele Amsterdamse woningen die hierdoor is ontstaan zorgt, samen met de zeer lage hypotheekrente, voor veel regionale marktdruk.

Grootschalige nieuwbouwproductie kan de marktdruk verlichten, maar bouwend Nederland kan vooralsnog de hectische marktdynamiek niet bijbenen. Daarom zijn verdere prijsstijgingen onontkoombaar in de loop van dit jaar.