Woningcorporatie Parteon verduurzaamt vierhonderd woningen in Assendelft

Woningcorporatie Parteon zet samen met huurders en Urgenda een eerste stap naar duurzaam wonen in de Zaanstreek.

Drie huurwoningen worden bij wijze van proefproject voor de kerst energieneutraal en aardgasvrij opgeleverd. De zittende huurders krijgen als adviseur en ambassadeur een belangrijke rol in dit proefproject.

Voor het proefproject selecteerde Parteon 400 woningen in Assendelft. De huurders zijn gevraagd om deel te nemen aan het proefproject en hun woning energieneutraal te laten maken. Ruim 50 huishoudens toonden direct interesse, 27 huishoudens hebben hun woning opgegeven voor het proefproject. Met drie van hen gaan Parteon en Urgenda aan de slag. Deze huurders vervullen een belangrijke rol. Zij zijn partners in het project en helpen het traject te verbeteren.

In de huurwoningen wordt de cv-ketel verwijderd en een warmtepomp geplaatst voor warm water en verwarming beneden. Enkele radiatoren worden vervangen door speciale radiatoren (convectoren). Op de eerste etage komen infraroodpanelen en op het dak en/of de schuur worden zonnepanelen geplaatst. De werkzaamheden duren ongeveer 10 dagen. Er is maximaal twee dagen geen verwarming en warm water. Bewoners kunnen dan desgewenst elders verblijven.

Parteon verbindt zich aan de doelstelling om in 2050 CO2-neutraal te wonen, maar gaat nog een stapje verder. De corporatie wil gebruik maken van duurzame energiebronnen en kiest bij nieuwbouw voor een aansluiting zonder aardgas. Ook geeft Parteon invulling aan circulair bouwen: het slim gebruiken van grondstoffen, producten en goederen zodat deze hergebruikt kunnen worden. 

Parteon heeft in Urgenda een partner gevonden om haar ambities te realiseren.  Urgenda zet zich in om klimaatverandering tegen te gaan en heeft veel ervaring in het energieneutraal maken van woningen met haar initiatief Thuisbaas.