Woningbeleggingen in regionale steden bieden alternatief voor Randstad

Arnhem, Breda en Nijmegen kunnen aantrekkelijke zijn voor woningbeleggingen, als alternatief voor de Randstad. Dat meldt Savills in een analyse van de veranderingen op de Europese huurwoningmarkt.

De concurrentie is in grote regionale steden minder groot, constateert Savills, terwijl de fundamenten onder de lokale huurmarkt sterk zijn. Volgens Bas Wilberts, head of Residential & Hotel Investment bij Savillszal nog moeten blijken in welke mate de door minister De Jonge voorgenomen regulering van de vrij sector huurmarkt impact zal hebben op de concurrentiepositie van Nederland. “Wat blijft is, dat de onderliggende fundamentals nog steeds robuust zijn. We moeten bovendien niet vergeten dat regulering indirect zorgt voor meer zekerheid voor beleggers: dat huurgroei wordt ingeperkt, betekent tegelijkertijd dat het risico op mutaties vanwege betaalbaarheidsproblemen wordt verminderd.”

Wilberts verwacht wel dat door oprekken van het woningwaardering-stelsel per 2024 de Nederlandse huurwoningmarkt steeds meer het domein zal worden van ‘core’ beleggers. ”Voor deze ‘core’ beleggers wordt het relevant om te kijken waar risico’s beperkt zijn, maar waar nog wel voldoende rendement kan worden behaald. Voor beleggers die zich blijven richten op het vrije sector huurproduct, zullen locaties met sterke fundamentals, zoals een grote vraag naar woonruimte, beschikbaarheid van product, de leefbaarheid en mobiliteit van een buurt en de sterkte van de economie van een gebied, interessant blijven.”

De toenemende regulering op de woningmarkt is niet uniek voor Nederland, aldus Savills. Ook elders in Europa geldt, dat daar waar grote schaarste heerst regulering toeneemt. Dit alles in een poging om stijgingen van huur- en huizenprijzen te beperken.

Zo zijn huurprijsstijgingen in Ierland sinds eind vorig jaar in zogeheten ‘Rent Pressure Zones’ aan een maximum verbonden. In Frankrijk zijn eerder al vergelijkbare maatregelen ingevoerd. Ook in andere Europese landen proberen of overwegen overheden met maatregelen als ‘rent caps’ woningen betaalbaar te houden.

img
Redacteur
Profiel