Wonam ontwikkelt 150 woningen in Haarlem

Woningbouworganisatie Wonam start in 2019 met de bouw van 150 middenhuurwoningen in het nieuwe ontwikkelingsgebied Schalkwoud in Haarlem.

Wonam heeft het bestaande kantoorpand op Surinameweg 8 in Haarlem met tegenoverliggend parkeerterrein aangekocht, waardoor twee ‘plots’ in het gebied kunnen worden ontwikkeld. Het gebied is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en ligt op loopafstand van het winkelcentrum Schalkwijk, dat de komende jaren grootschalig wordt vernieuwd tot een modern stadsdeelcentrum.

De gemeente heeft voor Schalkwoud plotregels en een manifest opgesteld met daarin de visie en ambitie van het gebied. Hieruit komt voornamelijk naar voren dat Schalkwoud een ‘stad wordt tussen de bomen’, waarbij de nieuwe gebouwen te gast zijn in het groene landschap.

Sloop en transformatie
Het bestaande kantoorpand wordt gesloopt en daarvoor in de plaats komt een nieuw appartementencomplex met ongeveer 120 middenhuurwoningen. Naast 2- en 3-kamer huurwoningen komen er op de begane grond ook werkvoorzieningen en krijgt het complex een ondergrondse parkeergarage. De lobby en begane grond van het appartementencomplex worden afgestemd op de groene omgeving. De bouw van het complex gaat naar verwachting in het derde kwartaal van 2019 van start.

Op het tegenoverliggende parkeerterrein gaat Wonam circa 30 appartementen realiseren. Gezien de locatie aan het groene plein en aan de groene corridor, is deze locatie geschikt voor een kleinschalig appartementengebouw in paviljoenvorm. De natuurlijke gevel zorgt ervoor dat deze opgaat in het boslandschap en net als bij het complex met middenhuurwoningen loopt het openbare groen door in het gebouw, waardoor buiten en binnen meer met elkaar in connectie komen.

Robert Kohsiek, directeur van Wonam, zegt in een toelichting: ‘We hebben inmiddels negen projecten voor middenhuurwoningen gerealiseerd of in aanbouw. Van die negen liggen er acht in Amsterdam en één in Leidsche Rijn Utrecht. Dit wordt het eerste project in Haarlem. Daarmee onderstrepen we onze strategie om de realisatie van middenhuurwoningen van Amsterdam-stad te verbreden naar de regio Amsterdam en regio Utrecht.’

Schets: Dam & Partners Architecten