Wat betaalden BPD en Synchroon voor oude Tilburgse kazerne?

De roemruchte Willem II kazerne  in Tilburg wordt een woonwijk. Het bestemmingsplan voorziet ongeveer 275 koop- en huurwoningen op deze plek.

Tot 1993 had de Koning Willem II-kazerne, gelegen aan de Ringbaan Zuid 500 daadwerkelijk een militaire invulling. A.G. Boost, kapitein der genie, ontwierp het complex dat in 1939 werd opgeleverd en wat al snel werd geconfisqueerd door de Duitse bezetter. Na de Tweede Wereldoorlog was het nog een kleine 40 jaar de plek voor de aan- en afvoertroepen.

Dependance Belgische gevangenis

Hierna kreeg het complex een nieuwe functie als detentiecentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. In 2010 werd de kazerne een dependance van de gevangenis in het Belgische Wortel, een functie die het tot 2017 hield.

Het terrein krijgt een nieuwe functie als woonplek. Volgens het bestemmingsplan, waarover de Tilburgse gemeenteraad nog moet stemmen, komen er 275 woningen, zowel in het koop als het huursegment.

De oude kazernegebouwen in het midden van het terrein blijven behouden en krijgen een nieuwe functie, waarbij wonen wordt gecombineerd met zorg. Ook komt er op het terrein een 'Integraal Kindcentrum' (IKC), waar kinderen zowel basisonderwijs als kinderopvang kunnen genieten.

Wat betaalde de ontwikkelcombinatie?

De kar van de herontwikkeling wordt getrokken door het Consortium Stappegoor, een ontwikkelcombinatie tussen Synchroon en BPD Gebiedsontwikkeling. Uit gegevens van het kadaster blijkt dat de ontwikkelcombinatie het terrein van 58.739 m2 met opstallen in juli 2021 kocht voor € 5.988.721,97

De herontwikkeling van de kazerne is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling Stappegoor. In totaal moeten er  ongeveer 1.200 woningen worden toegevoegd, moet er nieuwbouw komen voor het ROC Koning Willem II-college alsook een nieuw stadspark. Eerder ontwikkelde Consortium Stappegoor al de deelprojecten Zuiderpark en Willemsbuiten in Stappegoor.