WDP ziet hogere winst in eerste kwartaal

Logistieke ontwikkelaar en belegger WDP heeft in het eerste kwartaal een winst geboekt die 24% hoger lag dan een jaar geleden.

De winst kwam uit op €53 miljoen tegenover € 42,6 miljoen een jaar geleden. De winst per aandeel was 20% hoger. De sterkere jaar-op-jaar stijging van de EPRA-winst per aandeel van +20% versus de verwachting van minimaal +9% voor het volledige boekjaar is gerelateerd aan de timing van de projectopleveringen en eenmalige opbrengsten.

Het beursgenoteerde WDP ontwikkelt en belegt in logistieke objecten in Benelux, Roemenië, Duitsland en Frankrijk. Beleggers reageerden na het bekend worden van de cijfers teleurgesteld. Het aandeel verloor 4%, maar herstelde zich later.

De bezettingsgraad van de portefeuille bedroeg per 31 maart 98,6%, nagenoeg gelijk aan die van 31 december 2021: 98,5. De gemiddelde looptijd tot aan de eerste opzegmogelijkheid van de huurcontracten van de WDP-portefeuille bedraagt 5,7 jaar.

In het eerste kwartaal heeft WDP 100 miljoen geïnvesteerd in nieuwe projecten. Daarnaast namhet een belang van 10% in het Zweedse Catena, goed voor een investeringsvolume van 230 miljoen euro. WDP verwierf deze participatie begin april. Joost Uwents, CEO van WDP, is als achtste bestuurder in de Raad van Bestuur aan Catena’s Benoemingscomité voorgedragen.

Catena en WDP beogen met deze strategische samenwerking een ruimere geografische spreiding voor hun klanten om zo ook klantenservice te kunnen bieden in de regio’s gelegen tussen die waarin beide ondernemingen op dit ogenblik actief zijn.

Nieuwe financiering: WDP heeft midden april 2022 met succes 500 miljoen euro aan green unsecured notes via US private placement geplaatst. De effectieve rente voor deze bonds met een looptijd van tien jaar bedraagt 1,52% (inclusief pre-hedge).

Voor 2022 verwacht WDP een EPRA-winst van minstens 1,20 euro per aandeel (een stijging met minimaal 9% tegenover 2021) (voorheen 1,20 euro per aandeel). Op basis van deze vooruitzichten wordt een vergelijkbare stijging van het dividend vooropgesteld voor 2022 4 Persbericht – 22 april 2022 (uitbetaalbaar in 2023) van minstens 0,96 euro bruto per aandeel. Deze vooruitzichten zijn gebaseerd op de huidige kennis en situatie en behoudens onvoorziene omstandigheden, zoals bijvoorbeeld de verdere evolutie alsook de macro-economische implicaties van een wijzigend renteklimaat en de tragische gebeurtenissen in Oekraïne en de daaraan gerelateerde geopolitieke spanningen.