Vooruitblik 2018: Martin Verwoert

Topbeslissers, op basis van vermogen, beleggingsportefeuille, hypotheekportefeuille, opdrachtenportefeuille of productie projectontwikkeling, geven hun prognose voor de verschillende markten. Hier de vooruitblik van Martin Verwoert, Mavet

‘2017 was voor bouw en vastgoed een mooi jaar, met vooral stijgende prijzen en in de meeste gevallen gepaard gaand met hogere resultaten. 2018 zie ik ook positief tegemoet, al zal het grote inspanning kosten om het in 2018 beter te doen dan in 2017.

Er ontstaat schaarste op alle vlakken in de bouw- en vastgoedsector, dus hogere prijzen. Vooral de prijzen van woningen in de grote steden zijn de laatste paar jaren spectaculair gestegen. Ik verwacht dat, gezien de lage rente, deze stijging nog wel enkele jaren door zal gaan, waarbij Amsterdam ver voorop loopt. Het wordt dus de uitdaging voor 2018 om de juiste (woning)posities, met name in grote steden, aan te kopen waar de meeste vraag naar is, al zal de concurrentie in dezen voorlopig erg hoog blijven.

Nederland is een land van dienstverlening en distributie, dus zijn er zeker ook nog volop kansen voor kantoren en distributieprojecten.
Een mogelijke rentestijging zal een negatief effect hebben op de huidige marktsituatie. Ik verwacht zelf dat deze stijging nog wel een paar jaren zal uitblijven.

Gezien de sterk aangetrokken bouwproductie schieten de bouwprijzen omhoog. De prijzen zullen op de korte termijn alleen nog maar verder stijgen, vanwege schaarste aan materialen en personeel.

Op de langere termijn zullen de robotisering, 3D-ontwikkeling en duurzaamheid een grote invloed krijgen op de bouwproductie. Daardoor zal de vraag naar arbeidsplaatsen op de bouw verminderen en zal de productiesnelheid van materialen toenemen. De schaarste zal hierdoor uiteindelijk afnemen.

Oorlogen kunnen zeer grote invloed op alle huidige ontwikkelingen hebben. Ik verwacht dat het gezonde verstand van de wereldleiders de emoties zal overwinnen en dat het slechts bij dreigingen zal blijven.

Ik ga ervan uit dat de Brexit voor Nederland wel verdere positieve gevolgen kan hebben. Naast de komst van het Europees Medicijn Agentschap EMA zullen mogelijk meerdere bedrijven volgen. Nederland heeft tenslotte een uitstekende geografische ligging met Schiphol als grote internationale luchthaven en Rotterdam en Amsterdam als zeehavens. Nederland is tevens zeer internationaal gericht. Daarbij komt nog het voordeel van het fiscale klimaat voor internationals en voor hun personeel een veilige woonomgeving.

Kortom; ik zie de nabije toekomst positief tegemoet!’