Vooruitblik 2018: Jeppe de Boer

Topbeslissers, op basis van vermogen, beleggingsportefeuille, hypotheekportefeuille, opdrachtenportefeuille of productie projectontwikkeling, geven hun prognose voor de verschillende markten. Hier de vooruitblik van Jeppe de Boer, Masterdam

‘Masterdam is een corporate finance boutique firma met een exclusieve focus op Europees onroerend goed. Deze positionering maakt ons uniek in Nederland. Onze opdrachtgevers verwachten maatwerk, vertrouwelijkheid en senioriteit. Zij schakelen ons in omdat transacties steeds complexer worden. In 2018 zal er onverminderd veel behoefte blijven aan onze dienstverlening.

Komend jaar blijft waarschijnlijk een goednieuwsshow. Alle economische indicatoren zijn ronduit positief voor Nederland. Het IMF verwacht dat Nederland in 2018 een van de snelst groeiende volwassen economieën zal zijn. Met 2,6% BNP-groei moeten we binnen Europa enkel Luxemburg, Ierland en IJsland voor ons dulden. Internationaal zal de eurozone net als in 2017 een vluchtheuvel voor beleggers zijn. Na verkiezingen in Duitsland, Frankrijk en Nederland bestaat er nu politieke rust. Voorspellingen voor inflatie en rente blijven laag, terwijl werkgelegenheid en consumentenbestedingen overal aantrekken.

Vroeger was onroerend goed schaars, tegenwoordig zijn consumenten en gebruikers schaars. De outperformers van de toekomst onderscheiden zich door de beste branding, door de beste service, door het beste community gevoel, en door de beste kennis van de consument. Iedere moderne vastgoedspecialist zal dit onderschrijven. Het blijft ons daarom verbazen hoe kopers met traditionele strategieën en managementtechnieken de markt nog steeds domineren. Ook in 2018 zullen weinig partijen van de gebaande paden afwijken. Woningen, betere kantoren en distributiecentra blijven waarschijnlijk erg populair. Ondanks aantrekkende consumentenbestedingen verwachten wij dat beleggers voorzichtig blijven met winkels. Totdat de koek opnieuw verdeeld is tussen online en traditionele winkels, brengt deze sector veel onzekerheid.

Wat kan er nog misgaan? Er zijn altijd risico’s die het sentiment plots doen draaien: een keiharde Brexit, het vastlopen van de Duitse auto-industrie of het verlies van een kabinetsmeerderheid in de Eerste Kamer. Toch zal het met het sentiment wel loslopen. Er is immers te veel geld bij vrij weinig ondernemende ideeën.’