Vooruitblik 2018: Gertjan van der Baan

Topbeslissers, op basis van vermogen, beleggingsportefeuille, hypotheekportefeuille, opdrachtenportefeuille of productie projectontwikkeling, geven hun prognose voor de verschillende markten. Hier de vooruitblik van Gertjan van der Baan, Vesteda

‘De uitdaging voor 2018 wordt de groei van Nederland in goede banen te leiden. Het tekort op de woningmarkt zal gegeven de prognoses voor de huishoudensgroei en de relatief beperkte bouwproductie blijven bestaan. Het aantal huishoudens zal door zowel natuurlijke groei als (arbeids-)migratie verder toenemen. Hierbij zijn we als open economie en samenleving natuurlijk wel afhankelijk van de internationale ontwikkelingen.

Om te kunnen voorzien in deze groeiende vraag zullen er veel nieuwe woningen gerealiseerd moeten worden. Daar voorzien we een groot knelpunt. De bouwproductie blijft achter als gevolg van een gebrek aan (geschikte) locaties en een beperkte bouwcapaciteit. Gevolg is dat prijzen nog verder zullen stijgen en bepaalde huishoudensgroepen geen goed huisvestingsperspectief meer hebben. Met name de (lagere) middeninkomens zijn kwetsbaar, en vooral mensen die hun werk in de grote steden verrichten en zich daar willen vestigen.

Een andere trend die in 2018 volop van invloed zal zijn op de woningmarkt betreft de verdere verduurzaming van onze woningvoorraad. Het streven om een gasloze woningvoorraad te creëren zal nader ingevuld moeten worden en tot de nodige initiatieven moeten leiden. Met name bij de bestaande voorraad staan we voor een enorme opgave, en dat geldt in het bijzonder voor de particuliere woningeigenaren.

Ten slotte zien we de invloed en kracht van kennis over consumenten en woonconcepten meer en meer aan belang winnen. 2018 wordt daarin een bijzonder jaar, omdat stringentere regelgeving van kracht wordt inzake de bescherming van persoonsgegevens. Het wordt een kunst om met meer data en kennis betere inzichten te verkrijgen, waarmee we de dienstverlening aan onze klanten kunnen verbeteren zonder dat het ten koste gaat van de privacy.

De belangrijkste uitdaging voor 2018 blijft het gebrek aan een duurzaam evenwicht tussen vraag en aanbod op de Nederlandse woningmarkt. Voor de sector lijkt het effect op de korte termijn positief, maar als we het niet zelf oplossen ligt een toename van regelgeving op de loer. Dit leidt doorgaans namelijk niet tot extra activiteit. We moeten ons als sector dus coöperatief opstellen en maximaal blijven inzetten op het realiseren van meer woningen in het middensegment.’