Voorsteden bieden inwoners de meeste brede welvaart

Inwoners van gemeenten in de nabijheid van de grotere steden in de Randstad ervaren de hoogste brede welvaart. Dat blijkt uit een nieuwe analyse door het Planbureau voor de Leefomgeving.

De inwoners van voorsteden genieten van ruimte en groen in hun directe omgeving. De nabijheid van de grote steden geeft hen toegang tot banen, cultuur en recreatie, zonder dat ze last hebben van grootstedelijke onveiligheid en vervuiling.

Landelijke gebieden hebben volgens het PBL de laagste brede welvaart. Zij hebben in mindere mate toegang tot banen en recreatieve en culturele aspecten van brede welvaart. Deze aspecten van brede welvaart concentreren zich in (middel-)grote steden. De afstand tot deze steden is voor inwoners van landelijk gebied veelal te groot, terwijl de directe omgeving ook weinig banen, recreatie en cultuur te bieden heeft.

Bij brede welvaart gaat het om een breed scala aan aspecten: van toegang tot voorzieningen tot veiligheid, inkomen en factoren die van invloed zijn op de gezondheid, zoals luchtkwaliteit. Deze kwaliteiten verschaffen de mogelijkheid een goed leven te leiden en dragen daarmee bij aan het geluk van mensen. “Hoe we de brede welvaart in de dagelijkse leefomgeving kunnen verhogen, wordt steeds vaker gezien als reden voor overheidsingrijpen”, stelt Mark Thissen, econoom bij het PBL en projectleider van het onderzoek.

Gemeenten doen er verstandig aan hun inzicht in brede welvaart in een bredere regionale context bezien, meent Thissen. Bijvoorbeeld door investeringen in voorzieningen zoals sportfaciliteiten of een theater in overleg met buurgemeenten te doen. “Niet elke gemeente hoeft op alle aspecten van brede welvaart goed te scoren, mits de inwoners er toegang toe hebben in de buurgemeente. Een coördinerende rol voor Rijk of provincies kan behulpzaam zijn voor regionaal brede welvaartsbeleid.”

 

img
Redacteur
Profiel