Verhuizende Amsterdammers maken woningen in regiogemeenten duurder

Verhuizende Amsterdammers maken woningen in de regiogemeenten waar zij gaan wonen duurder. Dit heeft een prijsopdrijvend effect op lokale woningmarkten.

Dat schrijven economen van de Rabobank in het jongste Kwartaalbericht Woningmarkt. De hogere prijs komt waarschijnlijk door een forse overwaarde op hun oude woning, waardoor zij bij verhuizing veel meer financiële armslag hebben dan andere potentiële kopers.

De Rabobankeconomen vergeleken de gemiddelde prijzen van tussenwoningen in de regio die zijn gekocht door Amsterdammers en niet-Amsterdammers. ‘Behalve in Zaanstad betaalden Amsterdammers in elke onderzochte gemeente gemiddeld meer voor hun tussenwoning. In Amstelveen, Haarlem, Hilversum en Utrecht bedraagt dit verschil € 50 tot 65.000, in de Gooise Meren meer dan een ton. Dit kan betekenen dat Amsterdammers in de race met andere potentiële kopers meer bieden voor dezelfde woning, of dat zij sneller kiezen voor de duurdere huizen op de woningmarkt. Zeer waarschijnlijk is het een combinatie van beide. Dit zou betekenen dat verhuizende Amsterdammers een prijsopdrijvend effect hebben in de regio’, aldus Rabobankeconoom Rogier Aalders

In Almere en Haarlem wordt bijvoorbeeld 14% respectievelijk 18% van de woningen gekocht door Amsterdammers. In de kleinere plaatsen rondom de stad liggen deze percentages nog veel hoger: van rond de 30% in Waterland, Weesp, Amstelveen en Oostzaan tot zo’n 40% in Ouder-Amstel en Landsmeer en maar liefst 50% in Diemen.

 

img
Redacteur
Profiel