Verbeterde kredietvoorwaarden stimuleren wereldwijd vastgoedsentiment

Volgens de Q4 2019 Rics Global Commercial Property Monitor is het sentiment ten aanzien van wereldwijd onroerend goed in Q4 2019 versterkt.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2020

Verminderde vrees voor een handelsoorlog tussen China en de VS en een soepeler monetair beleid hebben de vrees voor een wereldwijde recessie weggenomen, waardoor het vertrouwen in de macro-economische context voor de sector lijkt te zijn verbeterd.

Het aandeel van wereldwijde respondenten die vinden dat hun markt in een ‘up’ of ‘peak’ fase van de vastgoedcyclus zit, steeg van 55% naar 60%. Ook daalde het aandeel respondenten dat denkt dat hun markt zich in een neerwaartse fase bevindt naar 25%, tegen 33% in Q3 2019.

Hoewel het beeld per sector varieert, tonen zowel gebruikers als beleggers meer vertrouwen in de markt. De Occupier Sentiment Index (OSI), die de stemming onder de eindgebruikers weergeeft, is positief in 56% van de landen. De Investment Sentiment Index (ISI), die de vooruitzichten weergeeft van professionals die in de sector werkzaam zijn, is in 62% van de onderzochte landen positief.

Verbeterde kredietvoorwaarden hebben een belangrijke rol gespeeld bij het stabiliseren van het sentiment in de vastgoedsector. Twee vijfde van de respondenten zag de afgelopen drie maanden verbetering. Opmerkelijke uitzonderingen op deze trend zijn Hong Kong, Thailand en Oman, waar meer dan de helft van de respondenten vond dat de kredietvoorwaarden gedurende de periode waren verslechterd.

De Europese markten blijven over het algemeen positief, met enkele opvallende uitzonderingen. Hongarije en Griekenland scoorden bijzonder hoog bij zowel het gebruikers- als het investeringssentiment.

Kantoren blijken het sterkste segment te zijn in commercieel onroerend goed, met een verwachte waardestijging in de komende twaalf maanden van gemiddeld 3,7% voor topkantoren. De respondenten verwachten dat waarde voor bedrijfsruimte zal stijgen, en zelfs die voor prime retail, al blijft retail een uitdagende sector. Ongeveer een kwart van de markten zal naar verwachting geconfronteerd worden met een waardedaling van de belangrijkste retailpanden. Veranderende consumptiepatronen van huishoudens eisen vooral hun tol op het secundaire retailvastgoed.

www.rics.nl