Verbeelding als strategisch instrument in gebiedsontwikkeling

Jutta Hinterleitner onderzocht welke rol ontwerpateliers kunnen spelen binnen gebiedsontwikkeling.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 16 juli 2021

Nederland heeft sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw een traditie van ontwerpend onderzoek opgebouwd: verkenningen waarbij getekend wordt aan toekomstvisies voordat er mogelijk een gebiedsontwikkeling van start gaat. In haar scriptie voor de MCD-opleiding heeft Hinterleitner in 2019 onderzoek gedaan naar de werkvorm van het ‘ontwerpatelier’. Dit is een gestructureerd proces waarin verschillende rondes van co-creatie worden doorlopen door ontwerpers, experts, lokale overheden en gebiedsactoren. Een ander kenmerk van het ontwerpatelier is dat hier een onafhankelijk netwerk van experts en stakeholders uit het gebied wordt opgezet, dat los van de alledaagse hiërarchieën functioneert in een ‘vrije ruimte’.

Hinterleitner heeft nu drie ontwerpateliers verkend, die op verschillende schaalniveaus invloed hebben gehad op zowel beleid als de gebiedsontwikkelingspraktijk: Atelier IJmeer (Almere en Amsterdam), Atelier Kustkwaliteit (Scheveningen) en Atelier Zuidvleugel (de gemeenten rondom de 47 NS-stations in de Zuidvleugel). De onderzoeksvraag was hoe je kunt sturen op een goed proces en een succesvolle doorwerking naar beleid en praktijk van een dergelijk ontwerpatelier, en welke sturingsprincipes (de tools of werkwijzen waarmee je invloed kunt uitoefenen op de voortgang) je als initiatiefnemer of ateliermeester daarbij tot je beschikking hebt.

Hinterleitner concludeerde dat er drie belangrijke factoren zijn die de brug kunnen slaan tussen de imaginaire kracht van ontwerp en de gebiedsontwikkelingspraktijk: het nauwkeurig regisseren van een visievormingsproces, het betrekken van de stakeholders en het sturen op een sterk gedeeld narratief.

 

Het volledige artikel is te vinden op gebiedsontwikkeling.nu

Laatste nieuws

Evenementen