Vastgoedeigenaren zetten zich in voor Hartstichting

Vastgoedeigenaren willen de oproep ondersteunen van directeur van de Hartstichting, Floris Italianer, om € 5 mln bijeen te brengen voor een sluitend netwerk van defribilatoren (AED’s) in Nederland.

Dit is het thema van een bijeenkomst volgende week op het landgoed van nestor van het vastgoed, Cor van Zadelhoff. Van Zadelhoff zet in op gebouweigenaren die als service naar de omgeving een AED installeren.

Italianer: ‘De ambulance komt meestal te laat, terwijl de zorg in Nederland wereldwijd een van de beste is. Zodra spoedeisende hulp nodig is, zorgt de wettelijke maximale aanrijdtijd ervoor dat een ambulance binnen 15 minuten op de juiste plek beschikbaar is. Voor slachtoffers met een hartstilstand komt die professionele hulp meestal te laat. Elke week krijgen circa 300 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Dit is meestal in de woonomgeving. De overlevingskans is nihil als niet binnen 6 minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd wordt met een AED. Als wel binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en gedefibrilleerd, loopt de overlevingskans op tot 50–75%.’

De Hartstichting wil dat meer mensen een hartstilstand overleven. Italianer: ‘We steken daarom veel geld in onderzoek en zetten ons al ruim 40 jaar in om jong en oud te leren reanimeren. Sinds 2012 voeren we campagne om van heel Nederland één 6-minutenzone te maken. Nu werken we samen met partners uit het vastgoed aan een duurzaam netwerk van gebouweigenaren. Niet alleen een AED in een gebouw, maar ook voor de omgeving. We werken aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED’s die geregistreerd zijn bij het oproepsysteem in de meldkamers van 112. Inmiddels beschikken we over meer dan 200.000 burgerhulpverleners. Dit zijn getrainde vrijwilligers die via hun mobiel opgeroepen worden en binnen 6 minuten ter plaatse zijn, na de eerste melding bij 112. Voor een goed werkende 6-minutenzone zijn 30.000 geregistreerde AED’s nodig die 24/7 toegankelijk zijn. Alleen op die manier kunnen ze worden ingezet door burgerhulpverleners. Er zijn inmiddels ruim 18.000 AED’s geregistreerd. Vanuit diverse acties, zoals www.buurtaed.nl, en samenwerking met bedrijven in het vastgoed verwachten we er dit jaar nog 9000 te kunnen aanmelden. Om het netwerk sluitend te maken komen we nog circa 3000 AED’s tekort, waar ongeveer € 5 mln mee gemoeid is’, aldus Italianer.