Vastgoedbeleggingen opvallend coronaproof

Vanmorgen heeft marktleider CBRE zijn outlook gepresenteerd voor vastgoedbeleggingen. De uitkomsten zijn verrassend voor komende jaren. Een analyse van de hoofdredacteur van PropertyNL, Wabe van Enk.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 29 januari 2021

Vanmorgen heeft marktleider CBRE zijn outlook gepresenteerd voor vastgoedbeleggingen. De uitkomsten zijn verrassend voor komende jaren. Een analyse van hoofdredacteur PropertyNL Wabe van Enk.

De december-editie van PropertyNL blikte terug op 2020: ‘beleggingen blijken schokvast’. Het verrassende van de outlook van vanochtend is dat CBRE ook voor 2021 een goed beleggingsjaar voorziet. Verrassend, omdat op dit moment de Britse coronavariant de markt verlamt, na de eindspurt van vorig jaar.

Het kost even tijd om de cijfers goed te duiden. Dit blijkt in het Financieele Dagblad van vanochtend, dat kopt dat ‘beleggingen in kantoren en hotels zijn ingestort’. Daarmee wordt mijns inziens een verkeerd beeld opgeroepen van de beleggingsmarkt voor vastgoed.

Daarvoor is het goed eerst naar het totale plaatje te kijken. De beleggingsmarkt komt uit een diep dal, met € 5 mrd aan vastgoedbeleggingen in 2012. Sinds 2016 (€ 15 mrd) is de spurt ingezet naar records in 2018 en 2019 met meer dan € 20 mrd aan beleggingen. CBRE zat met de tellingen iets lager dan PropertyNL, maar dat is weinig relevant, want de trend is hetzelfde: een voor Nederland historisch gezien uitzonderlijk hoog niveau. Dat is niet vanzelfsprekend, zeker niet in een coronajaar en helemaal niet voor een forecast voor dit jaar.

Het zegt iets over een markt die blijvend is veranderd: veel buitenlandse toetreders, meer liquiditeit doordat beleggers aan- en verkopen en bovenal een steeds grotere toestroom aan middelen.

Belangrijk is te kijken wie de voorspelling doet. CBRE kwam vorig jaar in het onderzoek van PropertyNL naar voren als de marktleider: meer dan een kwart van alle vastgoedbeleggingen in Nederland ging via CBRE. De vastgoedadviseur heeft dus op basis van marktpositie recht van spreken over een forecast voor 2021.

Wel moeten we er rekening mee houden dat sommige vastgoedadviseurs graag positieve berichten versturen om een markt die in een dip zit wat aan de gang te houden. CBRE heeft echter bewezen in het verleden juist niet terug te deinzen voor vervelende forecasts. Zo voorspelde ceo Marco Hekman bij het begin van de kredietcrisis draconische afboekingen. Hier spraken velen schande van, maar het werd wel bewaarheid. In de komende jubileum-editie van PropertyNL onder andere een gesprek over de forecast voor 2021.

Binnen de beleggingsmix is een verschuiving gaande. Uiteraard zijn er een aantal hoteldeals niet doorgegaan, en kijken beleggers met kantoren de kat uit de boom. Logistiek is booming, en zal dat ook in 2021 blijven. Retail bleef dankzij de sterke supermarkten in trek, ondanks de malaise in mode. Wij verwachten dat het volume woningbeleggingen na een belastinggedreven spurt in 2020 weleens fors minder kan worden, maar CBRE is niet pessimistisch en eerlijk gezegd heeft PropertyNL zich eerder vergist in de veerkracht van de woningmarkt. CBRE verwacht dat met alle plussen en minnen in de segmenten het investeringsvolume dit jaar hoog kan blijven. Dat is in deze tijden toch een keer goed nieuws.