Vastgoed Belang blij met duidelijkheid huurderskorting retail

Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers in het vastgoed, vindt het goed dat de rechtbank in Rotterdam duidelijkheid heeft geschapen. Bij een eventuele huurderskorting voor winkeliers weegt ook de online-omzet mee.

 

Volgens Vastgoed Belang helpt dat huurders en verhuurders tot gebalanceerde afspraken te komen om te voorkomen dat in de kern gezonde winkelondernemers omvallen. 

De rechter motiveerde de rechtspraak met het argument dat een deel van de omzet zich naar de webshop zou kunnen hebben verplaatst, waardoor er (inclusief de inkomsten van de webwinkel) sprake is van minder omzetverlies. 

Vastgoed Belang vindt dat om een beroep te kunnen doen op een zware maatregel zoals een huurkorting die het huurcontract doorkruist – op grond van een onvoorziene omstandigheid zoals de coronapandemie die ook verhuurders buiten hun schuld om treft – moeten dan ook álle gevolgen van die omstandigheid worden meegewogen; ook degene die positief uitpakten voor de (online) omzet van de holding.