Van de hoofdredacteur: Uber-groei op bijna alle vastgoedmarkten

De komst van Uber naar Nederland is exemplarisch voor de toestand van de markt commercieel vastgoed: een Hollands Glorie-gevoel dat een Amerikaanse ‘unicorn’ kiest voor Nederland als vestigingsplaats om de wereld buiten de VS te veroveren.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2020

Als het Uber tenminste iets beter vergaat dan die andere unicorn, WeWork, die vorig jaar onderuit ging.

Op bijna alle huurdersmarkten zien we in deze editie gezonde ontwikkelingen. Na jaren vechten tegen de leegstand, ontstaat nu in delen van de markten voor distributiecentra en kantoren soms weer schaarste, vaak aantrekkende huurprijzen en – belangrijk – over de hele linie meer dynamiek door hogere opname. Alleen de winkelmarkt detoneert met oplopende leegstand en dalende huurprijzen, maar zelfs daarover valt iets positiefs te zeggen: het transactieniveau lag vorig jaar hoger.

In deze editie noteert PropertyNL over 2019 het grootste volume ooit aan vastgoedbeleggingen: € 23,6 mrd. Onze inschatting was begin vorig jaar dat het best een onsje minder zou kunnen worden bij gebrek aan geschikt vastgoed, maar het werd zelfs € 2 mrd meer. Goed nieuws voor de courtage van de vastgoedadviseurs, die centraal staan in deze editie, en ook voor de vastgoedbeleggingsmarkt als totaal. Wel moet worden bedacht dat het volume mede zo hoog is door transacties van beleggers die onderling aan elkaar verkochten. Dat betekent dat de miljarden lang niet allemaal extra stenen opleveren. De markten voor woningen, distributiecentra en kantoren schreeuwen om meer en beter product, maar dat lukt niet met het schuiven van stenen.

Deze editie van de Top Vastgoedadviseurs is het resultaat van bijna 20 jaar werken aan transparantie. PropertyNL heeft vooral de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in onderzoek naar commercieel vastgoed – de minst transparante financiële markt. Uit de verantwoording van het onderzoek van dit jaar blijkt dat het maar zeer de vraag is of PropertyNL op deze weg voort kan gaan. Een reden tot zorg. Zustermerk PropertyEU ziet de Nederlandse markt als meest transparante van Europa, maar of dat zo blijft? Positief is wel de extra aandacht die De Nederlandsche Bank en het CBS aan de dag hebben gelegd voor onze onderzoeken.

Tot slot, in deze editie van PropertyNL verwelkomen we nieuwe gezichten: Lizanne Schipper (bekend van het NRC Handelsblad en Elsevier Weekblad) en Lucas Ligtenberg (bekend van NRC Handelsblad en FD). Wij zijn blij dat zij hun internationale en vastgoedervaring willen inzetten om Nederland voorop te laten lopen in transparantie, zodat unicorns zoals Uber zich hier blijven vestigen.