Van de hoofdredacteur: Onder de schaduw van de vleugels van Minerva

In totaal 86 leden van Forum voor Democratie treden – zoals het er bij het schrijven van deze column naar uitziet – toe tot de Provinciale Staten met in totaal 570 leden.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 29 maart 2019

De denkbeelden van FvD, de nummer één in Zuid-Holland, Noord-Holland en Flevoland, staan in de schaduw van de vleugels van de uil van Minerva.

In een mythische overwinningsspeech van Thierry Baudet liet hij behalve over vogels ook iets los over het vastgoed. Hij sprak over ‘mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en onze gebouwen ontwerpen’. Op de Mipim in Cannes deze maand waren dit keer veel architecten die onze gebouwen realiseren, maar geen van hen ontvangt kunstsubsidies. Met wat fantasie kan je misschien wel zeggen dat de Nederlandse overheid vaak bouwheer is, maar zelfs dan is de stelling moeilijk hard te maken dat publieke bouwheren slechtere opdrachtgevers zijn dan private.
Baudet stelde ook in zijn speech dat ‘men niet meer gelooft in onze kunsten (…) in onze traditionele stedenbouw’. Opvallend, want er is juist een hernieuwde focus op de stad, na de gemakzuchtige periode met Vinex-wijken en snelweglocaties. Marktpartijen voegen aan onze stedenbouw nog steeds prachtige zaken toe. Op dezelfde Mipim was daarvan een voorbeeld met het prijswinnende project Wonderwoods in Utrecht, een winnaar te midden van veel grotere en duurdere projecten uit het buitenland.

Wel is er zorg, want steeds minder partijen kunnen de complexiteit van binnenstedelijke ontwikkeling aan. Er zijn geen trekkers meer voor projecten met de omvang van Kop van Zuid of Oosterdokseiland. Bestuurlijk is Nederland ook niet in staat om andere grote ruimtelijke vraagstukken aan te pakken, zoals wel of geen dokmodel in Amsterdam, al dan niet een luchthaven in zee of hoe de woningmarkt gezond te maken.

Zestien jaar terug schreef prof. Paul Frentrop een column in PropertyNL: ‘Nederland wordt niet bestuurd door de mensen die het best in organiseren zijn, maar door de mensen die zich – als paling in gelei – thuis voelen in de bestaande structuren. De LPF is er niet in geslaagd nieuwkomers van formaat naar voren te schuiven. De andere partijen hebben slechts oude gezichten ingewisseld voor nieuwe die de oude mantra’s herhalen.’ Dat citaat heeft aan actualiteit niet ingeboet. Frentrop stak toen ook de hand in eigen boezem met een stelling van de Griek Pericles: hij die zich aan het openbare debat onttrekt, wordt vaak een rustig burger genoemd, maar is een nutteloos mens. Zestien jaar na deze column werd de ‘rustige burger’ Frentrop als vierde op de lijst van FvD gekozen in de Eerste Kamer.