Van de hoofdredacteur: Nu met beide poten in de modder blijven staan

Aarzelend werd 2017 door vastgoedbeleggers ingezet. Zou na het record van 2016 nog een nieuw record kunnen sneuvelen? Zou er genoeg geschikt product over zijn om de € 13 mrd te overtreffen?

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 22 december 2017

Het antwoord is dat er bij Ventu-research ongeveer € 20,5 mrd aan deals bekend zijn, waarvan er eind november € 18,7 mrd waren geclosed. De zorg om het product neemt af door de creativiteit van veel ontwikkelaars: in deze editie toont AM zijn meesterproef met de Bijlmerbajes, marktleider COD/Borghese toonde eerder zijn plannen voor Off-Zuidas en MRP, nummer twee ontwikkelaar van dit jaar, laat zien hoe je lastige centra zoals Megastores tot leven wekt. Met mooie producten voor expanderende eindgebruikers en willige beleggers lijken alle seinen op groen te staan. Het risico is alleen dat het oude denken weer de overhand krijgt: meer transacties, grotere deals, grotere portefeuilles.

Traditioneel denken ligt ook ten grondslag aan het grootste bod van dit jaar: Unibail-Rodamco’s € 13,8 mrd voor branchegenoot Westfield. Twee bedrijven die hun concurrenten outperformen door de beste winkelcentra ter wereld realiseren, maar toch vindt u in deze editie tien argumenten waarom één plus één in dit geval niet automatisch drie is.

Vooral in hoogtijdagen moeten de poten in de modder blijven. Dat is een oude wijsheid waar de onlangs overleden Dik Wessels groot mee werd. In deze editie twaalf onderdelen uit zijn leven die kunnen bijdragen aan de reflectie van lezers rond de kerstboom. Wie liever vooruit kijkt, ziet toenemende kansen voor big data, smart contracts en blockchain, de buzzwords van 2017. Voor eigen parochie predikend: die handschoen pakken dataleveranciers zoals Ventu.nl graag met u op. Maar tegenover dit wenkend perspectief staat het onderzoek dat makelaars/taxateurs hun baan door artificial intelligence als eerste kwijt zijn. Algoritmes kunnen de toekomst vergallen van de makelaar/taxateur die zich toelegt op de doorzonwoning in Zoetermeer. Voor de specialist in complexe huisvestingsvraagstukken op een markt met honderden variabelen is het echter een positiever verhaal. Prof. Tom Berkhout wees deze maand op het taxatiecongres dat PropertyNL met NVM Business organiseerde, ‘methodologie’. De makelaar/taxateur die de methodologie van big data begrijpt en kan toepassen in de dagelijkse praktijk wordt steeds meer goud waard. Dat is een aardige kerstboodschap, want het alternatief dat opduikt is dat van ‘mediator’. Voor dat vak is de robot geen alternatief, maar met alleen mediators is het vastgoed verder van huis dan ooit. Daarom wordt 2018 het jaar van de methodologisch sterke, met big data gewapende vastgoedprofessional.