Van de hoofdredacteur: Het jaar van Hugo, Bas, Roel, Marco, Eefje en ander vastgoedvolk

De meest genoemde naam in de vastgoedwereld 2022 is Hugo. Hij staat in een spagaat boven de snel uit elkaar groeiende overheid en markt.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 23 december 2022

Het is een haat/liefdeverhouding geworden. Liefde, omdat de markt smacht naar de regie die Hugo ook wel nastreeft, haat omdat zijn regulering precies verkeerd uitpakt. Die haat–liefde beschrijft adjunct-hoofdredacteur Robert Paling in zijn artikel over Hugo de Jonge met afwisselend adhesie en boegeroep.

‘Corporatieprofessor’ Conijn neemt het in deze editie voor de minister op: De Jonge kan niet anders dan wat hij doet. De minister zorgt voor wat duw- en trekwerk aan provincies en gemeenten en vestigt zijn hoop op de corporaties. Die hoop ontneemt dezelfde corporatieprofessor hem echter: corporaties mogen dan volgend jaar minder belasting betalen, maar de rentestijging is funest voor hun inhaalslag bij de nieuwbouw.

Het afgelopen jaar was het jaar van de duurzaamheid. Goeroe Bas van de Griendt luidt al 40 jaar de bel, maar nog nooit kreeg hij zoveel respons als in het afgelopen jaar. Het is cru, maar wat ‘Parijs’ en ‘Brussel’ niet lukt, krijgt de portemonnee wel voor elkaar. De oorlog in Oekraïne en de stijgende energieprijzen bekeren zelfs de grootste klimaatscepticus. Vastgoed is in 2022 in de ban van ESG. De afkorting is zelfs ingeburgerd. De letters suggereren niet langer groene marketing, maar staan symbool voor rendement/risicodenken.

Onder het ongunstige gesternte van rente, stikstofcrisis, stijgende grondstofprijzen en schaars personeel, is het projectontwikkelen er in 2022 bepaald niet makkelijker op geworden. Een reconstructie in deze editie van het mislukken van Nederlands grootste project, Feyenoord City, vormt daarvan een voorbeeld. Een ander voorbeeld is de worsteling van Max de Jong om zijn droom Valerius vlot te trekken, ondanks de schaarste aan vakmensen.

Natuurlijk was niet alles kommer en kwel. In deze editie vindt u ook een interview met wethouder Van As, die er na 50 jaar in slaagde een project vlot te trekken. Ook bijzonder is hoe Eefje Voogd zorgde voor disruptie in de woningmakelaardij door haar kantoor te verkopen aan marktleider in commercieel vastgoed CBRE. Ze vertelt samen met overnemer Marco Hekman in deze editie over haar ervaringen. Ook kunt u inspiratie opdoen met de series deals die wél doorgingen.

Tot slot bedanken we iedereen voor de samenwerking in het afgelopen jaar. Namens het team wens ik alle PropertyNL-gebruikers een fantastisch 2023.

Door Wabe van Enk, hoofdredacteur van PropertyNL
 

Laatste nieuws

Evenementen