Van de hoofdredacteur: Drie kansen op de retailmarkt

Het is eenvoudig om de retail verder de put in te praten. CBRE voorspelde deze weken dat de winkelmarkt met een kwart moet krimpen.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 21 juni 2019

Het huzarenstukje van Hudson’s Bay in Nederland om samen met de eigenaren € 300 mln te investeren in warenhuizen, blijkt vorig jaar tot een verlies te hebben geleid van € 80 mln. Niemand kent de oplossing. De Oostenrijker Benko heeft in Duitsland met Karstadt Kaufhof wel een idee, maar het is onzeker hoe het verder moet met de 15 vestigingen van Hudson’s Bay in Nederland. Elke dag lijkt wel slecht retailnieuws te brengen. Soms is er een strohalm dat er aan de onderkant van de markt wel wat te halen is, maar nu blijkt dat zelfs Zeeman vestigingen sluit.

Gelukkig biedt deze editie drie retailperspectieven. Het verhaal over de Designer Outlet Roosendaal laat zien dat in alle retailprognoses de koopkracht van toeristen niet is meegenomen, met als gevolg records bij outlets.

Ook een verhaal over Rituals – de kracht van één merk zet vaart achter alle fysieke vestigingen.

Bovendien is er nog een – je zou haast zeggen – traditioneler succesverhaal. Door de groei van het aantal huishoudens is er in een aantal steden in de Randstad weer ruimte voor wijkwinkelcentra.

In het vastgoed draait het allemaal om samenwerking, betoogde de VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer bij de opening van de Provada. Hij pleitte voor een ‘taskforce’ om bouw en projectontwikkeling op gang te krijgen. Daar is alle aanleiding toe, gezien de schaarste op de woningmarkt. Toch staan de geroemde bruggenbouwers van het vastgoed in toenemende mate te kijken naar open water. Overheden, met de gemeente Den Haag voorop, zijn niet bezig samen met de markt de productie aan te jagen, maar reguleren de schaarste in het middensegment. Het effect is minder kapitaal naar de woningmarkt, minder woningproductie en daardoor verliezers aan alle kanten. De verliezers zijn als eerste de toetreders op de woningmarkt, maar ook beleggers die juist op zoek zijn naar een stabiele beleggingscategorie, waarbij de rendementen best laag mogen zijn.

Maar het kan nog gekker: de bereikbaarheidsheffing. Iemand die dicht bij een station gaat wonen, moet een heffing betalen. Een straf op goed ontwikkelen, beleggen en gebruiken van de schaarse ruimte. In plaats van vervuilende snelweglocaties aan te pakken, belast je OV-ontwikkelingen die al zo complex zijn. Daarom voor degene die dit bedacht heeft, nog een soortgelijke suggestie: vraag een heffing aan mensen die dicht bij een politiebureau gaan wonen, onder het motto dat veiligheid best wat mag kosten.