Van de hoofdredacteur: Beschermingswal voor domheid in het vastgoed

‘Kan echt niemand Kajsa Ollongren beschermen tegen haar eigen domheid?’

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 6, 25 juni 2021

‘De huren zijn te hoog en wat doet zij dan? Het aanbod van commerciële huurwoningen verder verminderen, waardoor de huren verder omhoog gaan, met als gevolg dan weer hogere huizenprijzen. Exact het tegenovergestelde wat ze wil bereiken.’ Met deze zinnen slaat scheidend professor Sweder van Wijnbergen de spijker op zijn kop. In deze editie meer aandacht voor deze domheid op de woningmarkt.

Daarnaast ook een ontkenner van duurzaam beleggen, Tariq Fancy. Op zich is hij toch niet de eerste de beste. Fancy was tot voor kort hoofd duurzaam beleggen bij Black Rock – ’s werelds grootste asset manager.

Deze editie staat ook in het teken van goede voorbeelden van transformatie, met een uniek interview met moeder en zoon Meijer. Moeder Maya is bekend van het winnen van de prijsvraag voor Paleis Soestdijk, maar in plaats van feestvreugde vallen haar vaak pek en veren ten deel. Dit komt onder meer door de slechte verliezers onder de 120 inzenders.

In 2017 won Maya met Made by Holland van Eden (RoyalHaskoningDHV) en Nationaal Ensemble (VolkerWessels). In de NRC van 17 juni jammert ene Leo Kramer van een adviesbureau dat nooit risicodragend meedoet. Kramer zeurt na vijf jaar nog over een gebrek aan een ‘level playing field’. Dat mag, maar dan in huiselijke kring. Eden was ook een goed plan, maar alleen MeyerBergman en VolkerWessels hebben een trackrecord met projecten van meer dan € 60 mln. VolkerWessels toont zich wel een professionele verliezer. Maya beleeft echter ook op ander vlak nog weinig plezier van de overwinning: de provincie en de gemeente Baarn traineren. Zij blijft daar overigens stoïcijns onder: ‘It’s all in the game.’

Dat Baarn de expertise mist, is op zich logisch: hoe moet zo’n kleine gemeente nationaal cultureel erfgoed afwegen tegen lokale belangen? De Belastingdienst zat vroeger ook met het complexe vastgoed in de maag. Dat was reden voor een landelijk expertisecentrum. Deze vliegende brigade is een succes voor beide kanten: door de kennis harkt de overheid meer geld binnen én weten bonafide vastgoedpartijen beter waar ze aan toe zijn.

Zo’n landelijk expertisecentrum zou ook welkom zijn voor transformatie en herontwikkeling. Het kan een einde maken aan groeiende rechtsonzekerheid bij herontwikkeling. Zo’n centrum kan daarmee voorkomen dat Maya’s prijs niet de laatste is en er ruimte blijft voor nieuwe generaties (her)ontwikkelaars.