Troostwijk Research ziet hoogste opname logistiek vastgoed ooit

Vorig jaar bedroeg de opname van logistiek vastgoed 1,63 mln m²,  een stijging van 8% ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van Troostwijk Research naar logistiek vastgoed in Nederland.

Ruim de helft van de  totale opname vond plaats in het moderne segment met een bouwjaar vanaf 2007. Panden in het verouderde segment, met een bouwjaar voor 1990, waren slechts goed voor 18% van de opname. In 2017 zijn er 17 logistieke centra voor eigenbouw (517.000 m²) en 42 voor de markt (1.117.000 m²) opgeleverd. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2016, toen in totaal circa 827.000 m² werd opgeleverd. De gemiddelde gerealiseerde huurprijs voor logistiek vastgoed bedraagt  € 48 per m². Dit is 3% hoger dan het jaar ervoor.

Volgens Pembegül Ilbay, researcher bij Troostwijk, zal de vraag naar moderne, duurzame grootschalige logistieke bedrijfsruimte de komende jaren verder blijven stijgen. Vooral de corridor met als “hotspots” Rotterdam-Antwerpen–Brabant-Limburg en Ruhrgebied zijn favoriet. De vooruitzichten van het economisch perspectief voor de transportsector is zeer gunstig. Daarnaast zullen de groeiende online bestedingen er voor zorgen dat de vraag naar logistieke ruimte de komende jaren zal blijven toenemen.

Volgens Troostwijk Research is het huidige aanbod aan logistieke XXL distributie centra nog steeds te beperkt. Daarom verwacht Pembegül Ilbay een (tijdelijke) verschuiving van de vraag naar het bestaande middensegment. Logistieke dienstverleners zullen deze ruimtes gaan huren met relatief korte huurcontracten om de locatie uiteindelijk in te ruilen voor een modernere locatie. In de nabije toekomst zal robotisering een effect gaan geven op de vraag naar moderner logistiek vastgoed en uitbreiding zal zich verder blijven concentreren rondom de 'hotspots'.

img
Redacteur
Profiel