Tot 900 vluchtelingen in Dordts kantorencomplex Newomij

Het leegstaande kantorencomplex Crown Point in Dordrecht van vastgoedonderneming Newomij wordt de komende maanden een tijdelijke woonplek voor vluchtelingen uit het door oorlog getroffen Oekraïne.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 25 maart 2022

Crown Point bevindt zich aan de Spuiboulevard 346 aan de rand van het Dordtse stadscentrum. Het complex bestaat uit vier kantoorgebouwen van in totaal 12.700 vierkante meter en staat al jaren goeddeels leeg.  De grond is van de gemeente, de gebouwen zijn sinds 1998 eigendom van Newomij Vastgoed.

De locatie wordt herontwikkeld tot woningbouw. De sloop is gepland voor het eerste kwartaal 2023. Dat geldt ook voor het belendende stadskantoor dat ook gesloopt gaat worden.

Uit onderzoek van de gemeente, brandweer en GGD is gebleken dat het Crown Point geschikt gemaakt kan worden als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Daarmee voldoet de regio Zuid-Holland-Zuid aan de taakstelling die door het Rijk is gesteld waarbij alle veiligheidsregio’s oorlogsvluchtelingen moeten opvangen. In de hele regio Zuid-Holland Zuid worden nu 2.000 opvangplekken ingericht. De gemeente kijkt samen met ondernemers en particulieren ook naar andere opvanglocaties.

Robert-Jan van Hamersveld,  bestuursvoorzitter van vastgoedonderneming Newomij is blij het gebouw voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne te kunnen aanbieden: 'Samen met de gemeente zetten we de schouders eronder om de vluchtelingen tijdelijk onderdak te bieden in gebouw Crownpoint. De snelheid waarmee we dit hebben kunnen realiseren, vind ik een prachtig voorbeeld van hoe wij als marktpartij samen met de lokale overheid kunnen optrekken. Snel handelen én de handen ineenslaan is deze humanitaire crisis essentieel.'

De Dordtse burgemeester Wouter Kolff is blij met het aanbod van Newomij: 'Binnen onze gemeente worden verschillende locaties onderzocht of bewoonbaar gemaakt als opvanglocatie. De één voor de korte termijn. De ander voor een langere periode. De eigenaar heeft snel contact met ons opgenomen en het gebouw beschikbaar gesteld. Echt hartverwarmend.'

De verwachting is dat de eerste 120 gasten eind deze week of begin volgende week hun intrek kunnen nemen. Hoeveel vluchtelingen in gebouw Crown Point worden opgevangen, is nu nog niet bekend. In het gebouw is plek voor de opvang van zo'n 900 vluchtelingen.

Vanaf vandaag wordt het complex met man en macht omgebouwd tot tijdelijke woonvoorziening. Hoe lang de crisisopvang in het complex exact gaat plaatsvinden, is nog niet duidelijk.  In ieder geval tot eind 2022 is deze locatie beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen. 

Gisteren hebben omwonenden van gebouw Crown Point een brief ontvangen. Het gereedmaken van het pand zorgt voor bedrijvigheid in en rond het pand, ook in de vroege avonduren. Het kan zijn dat de opvang voor meer drukte in de omgeving zorgt. Toezicht en bewaking moeten de leefbaarheid en veiligheid van zowel de vluchtelingen als de omwonenden garanderen.