Technologie gaat vastgoedsector veranderen

Europese tech experts denken dat de belangrijkste technologische ontwikkelingen die verandering in de vastgoedsector teweeg zullen brengen – Big Data (73%), 3D Printing (70%) en Wearables/Tech (69%) – in 2020 alledaags zijn.

Dat blijkt uit onderzoek van Osborne Clarke. Daarbij wordt gekeken naar de invloed van grote technologische trends op de belangrijkste categorieën van de vastgoedactiva.

De overgrote meerderheid van de tech experts (83%) denkt een sleutelrol te zullen spelen bij de vraag hoe de bebouwde omgeving werkt. 82% van de Europese tech experts meent dat innovatie kan helpen bij het oplossen van het woningtekort door de oplevering te versnellen.

Ruim drie kwart (76%) meent dat ‘technologiereuzen’ naar alle waarschijnlijkheid serieuze verhuurders worden in de kantorenmarkt, waarbij technologie het naar verwachting mogelijk maakt om prijzen van kantoorruimten real-time te bepalen. Het is zeer aannemelijk dat Zelfrijdende Auto’s (32% eens), Robotics & Cobotics (30% eens) en Big Data (25% eens) oplossingen bieden voor de problemen in verband met ‘last mile logistics’ (van distributiecentrum naar eindafnemer).

De vastgoedsector moet zich opmaken voor de uitrol van technologieën die in 2020 voor grote veranderingen gaan zorgen, zo blijkt uit het rapport Future proof real estate - is the property sector ready for the 2020s?, dat de weerslag is van het meest recente onderzoek van internationaal advocatenkantoor Osborne Clarke.

In opdracht van Osborne Clarke heeft FTI Consulting een enquête gehouden onder meer dan 550 Europese tech experts, zodat zij gebruik kan maken van hun visie op de omvang van de problemen, ontregeling en kansen die door technologische innovaties in de jaren 2020-2030 in de vastgoedsector ontstaan.