Team Crossroads ontwikkelt twee woontorens bij station Sloterdijk

Gemeente Amsterdam heeft het optiecontract in Sloterdijk-Centrum voor woningbouwlocatie Kavel O, blok 5 en 10, gegund aan Team Crossroads. Er is ruimte voor 30.000 m² programma.

Er komen circa 156 huurwoningen voor middeninkomens, 180 onzelfstandige studentenwoningen en 78 vrije sectorwoningen. Daarnaast is er plek voor diverse voorzieningen gericht op de buurt en bewoners.

De ontwikkellocatie ligt aan het groene stationsplein van Sloterdijk, het Orlyplein, tegen de Hemboog aan. De uitgeschreven tender was de eerste op basis van het Actieplan meer middeldure huur, dat in juni 2017 door de gemeenteraad is vastgesteld. Bijzonder aandachtspunt bij de tender was huurwoningen voor middeninkomens met een omvang van tenminste 65 m² gebruiksoppervlak. 

De ontwikkellocatie bestaat uit twee torens: één van 90 meter hoog (blok 5) en één van 40 meter hoog (blok 10). Voor de hoge toren met de woningen voor middeninkomens, waar grote behoefte aan is in de stad, wordt een vernieuwende modulaire bouwmethode gebruikt. Deze methode is eerder in New York toegepast en levert snel hoogkwalitatieve en betaalbare woningen op.

Team Crossroads bestaat uit een samenwerkingsverband van ontwikkelaar TBD, MVSA Architects, Kondor Wessels Amsterdam, Delva Landscape Architects, De Dakdokters, VIAC en Klimaatgarant. De 180 onzelfstandige studentenwoningen worden ontwikkeld in samenwerking met Woonstichting De Key. Omdat de torens dicht in de buurt van het spoor komen, werkt ook ProRail samen met de gemeente en Team Crossroads om de ontwikkeling in goede banen te leiden.

Het team heeft tot juli 2019 om tot uitwerking van het ontwerp te komen, waarna de erfpachtovereenkomst gesloten wordt en de bouw kan starten.