Syntrus Achmea verduurzaamt winkels en winkelcentra

Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft een overeenkomst gesloten met Zonnegilde voor de aanleg van zonnepanelen op winkels en winkelcentra van het Achmea Dutch Retail Property Fund (ADRPF).

In de eerste helft van 2022 zullen zeven objecten op deze manier worden verduurzaamd met in totaal 1800 PV-panelen. De jaarlijkse energieopbrengst van deze panelen is gelijk aan het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik van ruim tweehonderd huishoudens.

De investering wordt gedaan in het kader van de recent geactualiseerde Routekaart CO2-neutraal, waarin op fonds- en objectniveau concrete duurzaamheidsmaatregelen zijn benoemd. Met de aanleg van de PV-panelen wordt een aanzienlijk verlaging van de CO2-uitstoot van het Fonds verwacht in lijn met de scherpe doelstellingen die het fonds op dit vlak heeft geformuleerd.

Daarnaast is de financiële businesscase gunstig als gevolg van de hoge stroomprijzen. Het Achmea Dutch Retail Property Fund bestaat op dit moment voor 90% uit objecten met een energielabel A of hoger en behaalde afgelopen najaar de maximale score van 5 sterren in de GRESB benchmark. Hiermee werd het Fonds uitgeroepen tot ‘Sector Leader’ in haar peer groep.

Na afronding van dit project wordt medio 2022 een tweede fase beoogd, waarin nogmaals een groot aantal winkelobjecten zullen worden verduurzaamd met behulp van PV-panelen. Einddoel is waar mogelijk binnen drie jaar de volledige portefeuille te voorzien van panelen. Syntrus Achmea heeft zich in dit proces laten adviseren door Sweco op het gebied van techniek, tenderdocumentatie en selectie.